Στο απομακρυσμένο νησί του Ειρηνικού Rarotonga, μερικά ψάρια το …σκάνε στη στεριά.
Οι επιστήμονες από καιρό είχαν υποψιαστεί ότι κάποια βλεννώδη ψάρια βγαίνουν και παραμένουν έξω από το νερό για να ξεφύγουν από τα πολλά θαλάσσια πλάσματα που προσπαθούν να τα φάνε, αλλά τα αληθινά τους κίνητρα “παραμένουν ένα μυστήριο.” Τώρα, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο The American Naturalist, οι ερευνητές δείχνουν ότι αυτά τα ψάρια σε σχήμα λουκάνικου είχαν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να τα καταβροχθίσουν στη θάλασσα από ό, τι στην ξηρά.
“Το υδάτινο περιβάλλον είναι ένα δυσάρεστο μέρος για τα βλεννώδη ψάρια, γεμάτο από εχθρούς που θέλουν να φάνε αυτά τα μικρά ψάρια. Η ζωή είναι λιγότερο εχθρική πάνω στα βράχια, με τα πουλιά ως κύρια ανησυχία τους», λέει ο Terry Ord, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και εξελικτικός οικολόγος από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Ο Ord δεν πιστεύει ότι πρόκειται απλώς για μια τεχνική επιβίωσης, που ακολουθούν για παράδειγμα, τα λιοντάρια των βουνών και οι αρκούδες τα οποία σκαρφαλώνουν στα δέντρα όταν διαισθάνονται τον κίνδυνο. Νομίζει ότι τα ψάρια αυτά βρίσκονται στο στάδιο της μόνιμης μετάβασης από τη θάλασσα στη στεριά.
Επιπλέον, την ίδια τάση παρουσιάζει το είδος αυτό των ψαριών σε διαφορετικά μέρη σε όλο τον κόσμο. Ο Ord αναφέρει το Γκουάμ και την Ιαπωνία στον Βόρειο Ειρηνικό, την Ταϊτή και τη Ραροτόνγκα στον Νότιο Ειρηνικό, και τον Μαυρίκιο και τις Σεϋχέλλες στον Ινδικό Ωκεανό, ως παραδείγματα.