Το Δίκτυο Νέων Ελλάδας (Youthnet Hellas) και ο οργανισμός Alternative Innovative Development (Ελλάδα) σε συνεργασία με το Uteseksjonen – Oslo Kommune (Νορβηγία) υλοποίησαν με μεγάλη επιτυχία δράση στα πλαίσια της πρωτοβουλίας διμερών σχέσεων Ελλάδας-Νορβηγίας, στις 11-14 Μαρτίου στη Λάρισα, Ελλάδα.
Σκοπός της δράσης ήταν η συνάντηση νέων και youth workers από τις δύο συμμετέχουσες χώρες, η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών που στοχεύουν στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους. Η δράση στόχευε επίσης στην δημιουργία κοινού στρατηγικού πλάνου για την συνέχιση της υποστήριξης και προώθησης της εκστρατείας No Hate Speech Movement του Συμβουλίου της Ευρώπης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και μετά το επίσημο κλείσιμο της στο τέλος του 2017.
Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 14 νέοι και youth workers, 5 άτομα από τη Νορβηγία και 9 από την Ελλάδα. Τη δράση συντόνισαν δύο έμπειροι εκπαιδευτές από την Ελλάδα, η Αναστασία Οικονομούλα (Youthnet Hellas) και η Ουρανία Ράπτη (AID). Επίσης στο πρόγραμμα συμμετείχε η Μαρία Ροΐδη, νομικός, μέλος του Συμβουλίου Νεολαίας και μέλος της προγραμματικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Νεολαίας (European Youth Foundation) του Συμβουλίου της Ευρώπης και την εκστρατεία No Hate Speech Movement.
Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις και εργαστήρια που είχαν ως στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών, εμπειριών, μεθόδων και εργαλείων που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, και την προώθηση της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα ως μεθοδολογία στο πεδίο του youth work. Ακόμη, σκοπός της δράσης ήταν να ενισχυθεί η διακρατική συνεργασία των οργανώσεων από την Ελλάδα και τη Νορβηγία, ενάντια στην άνοδο της ρητορικής μίσους και να ξεκινήσει ένα βιώσιμο δίκτυο οργανώσεων/ατόμων που θα συνεχίσει τη διάδοση των ιδεών και των μηνυμάτων της NHSM, με την διεξαγωγή offline και online δραστηριοτήτων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Τέλος οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την σχεδίαση και υλοποίηση μελλοντικών κοινών δράσεων που θα διεξαχθούν παράλληλα σε Ελλάδα και Νορβηγία κάτω από την καμπάνια NHSM στις ευρωπαϊκές ημέρες δράσης.
Όλες οι δραστηριότητες και τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της μη τυπικής και άτυπης μάθησης.
Στα πλαίσια του προγράμματος υλοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση στις 13/3/2017 στις 18.00 στο σημείο του αρχαίου θεάτρου (κεντρικό σημείο της Λάρισας). Oι συμμετέχοντες μαζί με εθελοντές του Youthnet Hellas και της AID έδωσαν την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να συμμετάσχει ενεργά στην εκδήλωση μοιράζοντας υλικό, μπαλόνια, αυτοκόλλητα της εκστρατείας NHSM ενημερώνοντας τους για τα μηνύματα της εκστρατείας αλλά και για το project “CHAnCe”, το ίδρυμα Μποδοσάκη καθώς και τα EEA Grants. Στην ανοιχτή δράση συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες από την πόλη της Λάρισας.
Ορισμένοι σημαντικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν μέσω της υλοποίησης του προγράμματος είναι τα εξής:
Ανταλλαγή καλών πρακτικών, εμπειριών, γνώσεων και τις μεθόδων που χρησιμοποιούν οι συμμετέχοντες στην εργασία τους στις χώρες τους. Στα πλαίσια αυτής της ανταλλαγής γνώσεων και πρακτικών, αναμένεται οι συμμετέχοντες να βοηθηθούν στη δουλειά τους, βελτιώνοντας ή αναπτύσσοντας τις δικές τους πρακτικές, με βάση τη νέα γνώση που απέκτησαν στα πλαίσια του προγράμματος.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία χρησιμοποιήσουν το υλικό της συνάντησης στα μελλοντικά τους προγράμματα και δράσεις, όπως για παράδειγμα τα εγχειρίδια που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος.
Σχεδίαση ενός πρόχειρου πλάνου που στοχεύει στην συνέχιση και υποστήριξη της εκστρατείας NHSM και μετά το επίσημο κλείσιμο της στο τέλος του 2017. Οι προτάσεις θα διανεμηθούν στους εθνικούς συντονιστές της εκστρατείας στην Ελλάδα και Νορβηγία αντίστοιχα, με σκοπό να συμπεριληφθούν στο τελικό εθνικό στρατηγικό πλάνο υποστήριξης και προώθησης της εκστρατείας και μετά το 2017.
Η συνεργασία φορέων από τις δύο αυτές χώρες φαίνεται να έχει ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς ήρθαν σε επαφή με τεχνογνωσία και δράσεις, οι οποίες δεν έχουν γίνει γνωστές στην Ελλάδα ή και στη Νορβηγία με σκοπό την εφαρμογή τους.
Νέοι και πολίτες από την πόλη της Λάρισας είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συνομιλήσουν με τους συμμετέχοντες από τη Νορβηγία, αλλά και τους Έλληνες συμμετέχοντες και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες. Επίσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πρόγραμμα «Eίμαστε όλοι Πολίτες» καθώς και τα EEA Grants που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μποδοσάκη, αλλά και την εκστρατεία NHSM του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν όλη την πορεία του project μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου Νέων Ελλάδας (www.youthnet.gr).