ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑ.Λ. ΠΑΛΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017 ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον Παράδεισο και μπες μέσα», Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. ΠΑΛΑΜΑ την Παρασκευή 17-03-2017 και ώρα 12:45 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Παλαμά υποδέχτηκαν πανηγυρικά το έτος 2017 που είναι αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη για τα 60 χρόνια απουσίας του, κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο με όχημα το πλούσιο και πολύπλευρο έργο του κορυφαίου μας δημιουργού,

φιλοδοξώντας να αναστήσουν τις συνθήκες στις οποίες βλάστησε, ανδρώθηκε και πορεύτηκε πνευματικά ο Μεγάλος Κρητικός λογοτέχνης και στοχαστής.

Την εποχή που όλοι μιλάνε για ανθρωπιστική κρίση και κρίση αξιών ιδιαίτερα στους νέους, στο ΕΠΑ.Λ. ΠΑΛΑΜΑ δεν στάθηκαν σε θεωρίες και λόγια, έκαναν ένα βήμα παραπάνω και η θεωρία έγινε πράξη με καθαρά εθελοντική προσφορά των μαθητών και των καθηγητών ξεπερνώντας συμφέροντα και ματαιοδοξίες.

Για 10η συνεχόμενη χρονιά υλοποίησης αφιερωμάτων σε κορυφαίους υπηρέτες του πνεύματος και της τέχνης, ο πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις γίνεται μάθημα παιδείας, αλληλεγγύης, συνεργασίας και δημοκρατίας στο ΕΠΑ.Λ. ΠΑΛΑΜΑ.

Οι πολιτιστικές μας δράσεις που ξεκίνησαν το 2007, που ήταν έτος Δ. Σολωμού, 2008 έτος Μ. Καραγάτση, 2009 έτος Γ. Ρίτσου, 2010 έτος Ν. Καββαδία, 2011 έτος Οδ. Ελύτη, 2012 έτος Ν. Βρεττάκου, 2013 έτος Κ. Καβάφη, 2014 έτος Δ. Θεοτοκόπουλου, 2015 έτος Β. Τσιτσάνη, 2016 έτος Αριστοτέλη, έφτασαν σήμερα 2017 έτος Ν. Καζαντζάκη.

Εφαλτήριο σε όλα αυτά τα αφιερώματα των παραπάνω ετών είναι η αγάπη για τον πολιτισμό έτσι ώστε τα παιδιά διδάσκονται ότι η παιδεία είναι και αγωγή ψυχής, καλλιέργειας σκέψης, συνεργασίας, είναι μαθητεία δημοκρατικού πνεύματος. Αυτού του είδους η παιδεία εγγυάται ελπίδα, διέξοδο και προοπτική για το μέλλον. Και το μέλλον για να είναι αισιόδοξο πρέπει να έχει ερείσματα στη μνήμη ανθρώπων που αγάπησαν την πατρίδα, τον πολιτισμό και άφησαν έργο μοναδικό για τις νέες γενιές.

Οι μαθητές με κοστούμια που οι ίδιοι επιμελήθηκαν παρουσίασαν αποσπάσματα από το έργο του Ν. Καζαντζάκη συνοδευόμενα από τη χορωδία. Τα κείμενα τα πλαισίωναν αντιπροσωπευτικοί χοροί από τις χώρες που επισκέφτηκε στα ταξίδια του ο σπουδαίος λογοτέχνης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

– Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κος Τιμόθεος

– Η Περιφερειακή Δ/ντρια Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας κα Αναστασοπούλου Ελένη

– Ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Καρδίτσας κος Παπανούσκας Μιχαήλ

– Ο Δήμαρχος Παλαμά κος Σακελλαρίου Γεώργιος

– Ο Αντιδήμαρχος Παλαμά κος Κοντοβάιος Θωμάς

– Η Σχολική Σύμβουλος Ν. Καρδίτσας κα Μπατσίλα Μαριάνθη ΠΕ06

– Ο Σχολικός Σύμβουλος Ν. Καρδίτσας κος Τσιάμαλος Ηρακλής ΠΕ02

– Ο Δ/ντής του ΕΠΑ.Λ. ΣΟΦΑΔΩΝ κος Μανόπουλος Σωτήριος

– Ο Δ/ντής του 2ου ΕΠΑ.Λ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ κος Τσίρας Αναστάσιος

– Ο Δ/ντής του ΕΠΑ.Λ. ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ κος Βασιλείου Νικόλαος

– Ο Δ/ντής του ΓΕΛ. ΠΑΛΑΜΑ κος Παπαναστασίου Αθανάσιος

– Η Δ/ντρια του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ κα Γιαννάκου Βαϊτσα

– Ο Δ/ντής του ΣΔΕ Ν. Καρδίτσας κος Σουφλάκος Βασίλειος

– Οι Υπεύθυνες ΚΕΣΥΠ Ν. Καρδίτσας κα Μυργιώτη Φρόσω και κα Ζορμπά Βασιλική

– Η Υποδ/ντρια του 1ου ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ κα Λάππα Βάνα

– Η Υποδ/ντρια του Σ.Ε. Ν. Καρδίτσας κα Μαγγίνα Ουρανία

– Η Υποδ/ντρια του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ κα  Χαρίτου Αναστασία

– Οι πρώην Δ/ντές του ΕΠΑ.Λ. ΠΑΛΑΜΑ κος Γκιουλέκας Μπάμπης, κος Στεφανόπουλος Βασίλειος και κος Ντούλιας Βασίλειος

– Ο πρώην Δ/ντής του 3ου ΓΕΛ Ν. Καρδίτσας κος Τσάμαλος Δημήτριος

– Η πρώην Δ/ντρια του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ κα Καπνιά Μαρία

– Εκπ/κοί και Δ/κοί Υπάλληλοι Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Καρδίτσας

– Εκπ/κοί ΕΠΑ.Λ., ΓΕΛ και ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ Ν. Καρδίτσας

– Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του ΕΠΑ.Λ.ΠΑΛΑΜΑ

– Γονείς των μαθητών του ΕΠΑ.Λ. ΠΑΛΑΜΑ και πλήθος κόσμου.

Το αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη έκλεισε με εγκωμιαστικούς επαίνους η Περιφερειακή Δ/ντρια Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας κα Αναστασοπούλου Ελένη και ο Δήμαρχος Παλαμά κος Σακελλαρίου Γεώργιος που χαρακτήρισαν το σχολείο πρωτοπόρο, δημιουργικό, με έμβλημά του τη γνώση και τον πολιτισμό.

Την οργάνωση του αφιερώματος για 10η συνεχόμενη χρονιά επιμελήθηκε ο φιλόλογος του σχολείου κος Σιαφαρίκας Νικόλαος με τη συνδρομή του Συλλόγου Διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ. ΠΑΛΑΜΑ και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς κα Γεωργολοπούλου Παρασκευή ΠΕ06, κο Τζέλλα Ματθαίο ΠΕ19, κο Σαμαρά Δημήτριο ΠΕ17, κο Χλωρό Ιωάννη ΔΕ01.11 και κο Αργύρη Ηλία ΠΕ11.

Ευχαριστούμε τη Δ/ντρια του Μουσείου Ν. Καζαντζάκης Κρήτης κα Τσάκα Βαρβάρα για το υλικό πάνω στο οποίο βασίστηκαν και δούλεψαν τα παιδιά, καθώς και τα μέλη της ορχήστρας, που απαρτίζονταν από παλιούς μαθητές του ΕΠΑ.Λ. και φίλους τους, συγκεκριμένα τον κο Παλούκη Βασίλειο μόνιμο Υπαξ/κό, κο Δεληγιάννη Παναγιώτη φοιτητή ΤΕΙ Μηχανολογίας Λάρισας, κο Δεληγιάννη Βασίλειο φοιτητή ΤΕΙ Μηχανολογίας Λάρισας, κο Κωνσταντάκο Βασίλειο ΤΕΙ Μηχανολογίας Λάρισας και κο Μάμαλη Βασίλειο ΤΕΙ Μάρκετιγκ Λάρισας.

Τέλος η εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη ήταν για όλους ένα ταξίδι ψυχής και γνώσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ