ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΟ  ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το προηγούμενο διάστημα, υλοποιώντας την πολιτική του 3ου  Μνημονίου και στον τομέα της εκπαίδευσης  με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας (αρ. πρωτ: Φ12/159571/Δ4/28-09-2016) σχετικά με την έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ  επέβαλλε “τσεκούρι” στα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ 

κλείνοντας εκατοντάδες τμήματα σε όλη τη χώρα , με αρνητικά αποτελέσματα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, στη λειτουργία των σχολείων και στο ωράριο και τις διαθέσεις των συναδέλφων ως συνέχεια της πολιτικής των περικοπών και του λεγόμενου “εξορθολογισμού” στην Παιδεία με τις περικοπές ωρών στο Γυμνάσιο, την κατάργηση των υπευθύνων στα εργαστήρια σε Γυμνάσια και Λύκεια, τις αλλαγές στα Ολοήμερα στην Πρωτοβάθμια.

Αυτή τη φορά σε τοπικό επίπεδο επανέρχεται με νέο ¨αφήγημα¨  περί  «εξορθολογισμού» , «αξιοποίησης» των υπαρχόντων μέσων και δυναμικού με την απαραίτητη δόση «διαλόγου»

Το ίδιο σκηνικό χρόνια τώρα. Η υπηρεσία ζητά προτάσεις για νέες ειδικότητες και τομείς και την ίδια ώρα ανοίγει η ίδια τα χαρτιά της για «ορθολογικές» μετακινήσεις τομέων και ειδικοτήτων από ΕΠΑΛ σε ΕΠΑΛ .

Κυβέρνηση  και τοπική διοίκηση της εκπαίδευσης  θέλουν από τη μια  να  δημιουργήσουν  το έδαφος  για να έρθει ως ώριμο “φρούτο” η πρόταση για κλείσιμο ΕΠΑΛ μέσω συρρίκνωσης κάποιων από αυτά και από την άλλη να φέρουν σε αντιπαράθεση   σχολικές  μονάδες, συλλόγους διδασκόντων  (η τακτική του διαίρει και βασίλευε)  και έτσι  να μένει  στο απυρόβλητο η κυβέρνηση  και οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που εφαρμόζει.

Και αυτά χωρίς να  υπολογίζουν τις συνέπειες στη ζωή και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών που θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο.

Και όλα αυτά τη στιγμή που σε μια σειρά τομείς τα βιβλία καθυστέρησαν να έρθουν ή  δεν έχουν φτάσει ακόμη, το μάθημα γίνεται με σημειώσεις,  τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων μειώνονται  και οι εφοπλιστές  δίνουν χορηγίες στα σχολεία για να δείξουν το φιλολαϊκό τους πρόσωπο.

Την στιγμή που κλείνουν τμήματα για να εξοικονομήσουν ώρες, μετακινούν εκπαιδευτικούς από σχολείο σε σχολείο,  την ίδια ώρα χιλιάδες αναπληρωτές βρίσκονται στα αζήτητα της ανεργίας και της αδιοριστίας.

Σε αυτή την κατάσταση οι άλλες δυνάμεις  συναινούν ουσιαστικά με την πολιτική της κυβέρνησης για αυτό  και τηρούν  “σιγή ιχθύος” όπως έκαναν και στην περίπτωση της χορηγίας των εφοπλιστών στο 7ο ΕΠΑΛ όπου καμιά άλλη παράταξη δεν είπε το παραμικρό.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Όταν η μόρφωση των παιδιών μας και τα δικαιώματά μας βρίσκονται στο µόνιµο κόφτη Κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΣΕΒ – ∆ΝΤ.  ο «διάλογος»  που επιχειρεί η διοίκηση της εκπαίδευσης είναι το εργαλείο για την υφαρπαγή της συναίνεσης και της συνενοχής στην πολιτική που υλοποιεί , ντιρεκτίβες του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, να μην πέσουν στην παγίδα  που στήνεται από την πλευρά της κυβέρνησης και της διοίκησης να αγωνιστούμε   για:

Να μην κλείσει/ μετακινηθεί  κανένα τμήμα των ΕΠΑΛ. Κάθε νέος να μπορεί να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει. Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις και οι χαμένες διδακτικές ώρες.

Να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών και των μαθητών. Δωρεάν και με κρατική ευθύνη να δίνονται όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα, τα βιβλία κ.ά. Δωρεάν βιβλία σε όλους τους σπουδαστές και όχι από φωτοτυπίες. Έξω οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι από τα σχολεία μας.

Εργαστήρια σύγχρονα χωρίς την εμπλοκή εταιρειών και ιδιωτών, βιβλία σύγχρονα με την ευθύνη του κράτους.

Μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο (δύο εκπαιδευτικούς ανά 10 μαθητές), η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ευθύνη του κράτους καμία εμπλοκή των επιχειρήσεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ