ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αριστείδης Οντούλης, οικονομολόγος στην “ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ”, Παπακυριαζή 33, Λάρισα

Τρίτο τεύχος του φορολογικού οδηγού φυσικών προσώπων για τις φορολογικές δηλώσεις που σε λίγο καιρό θα υποβληθούν από τους κάθε είδους φορολογούμενους.

Στο πρώτο τεύχος, δόθηκε το βασικό πλαίσιο των φορολογικών δηλώσεων, οι αλλαγές που βλέπουμε στους συντελεστές φορολογίας το έμμεσο αφορολόγητο καθώς και η διάκριση των πηγών εισοδήματος με την αντίστοιχη φορολογική επιβάρυνση εκάστης.

Στο δεύτερο άρθρο του φορολογικού οδηγού, μελετήθηκε το εισόδημα από μίσθωση ακινήτων, εξηγήθηκαν οι έννοιες του τεκμαρτού ενοικίου και επισημάνθηκαν περιπτώσεις όπου δεν θεωρείται δημιουργία εισοδήματος από δωρεάν παραχώρηση.

Στο τρίτο κομμάτι του οδηγού, το αντικείμενο προς μελέτη είναι το αγροτικό εισόδημα. Εδώ εντάσσονται οι αγρότες τόσο του ειδικού όσο και του κανονικού καθεστώτος, αλλά και οι έχοντες αγροτικό εισόδημα, χωρίς όμως να χαρακτηρίζονται ως κατ’ επάγγελμα αγρότες, φυσικά και οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς.

Το σημαντικότερο στοιχείο της φορολογίας των αγροτών φέτος, είναι ο χαρακτηρισμός κάποιου ως κατ’ επάγγελμα αγρότη. Και αυτό διότι η ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη συνδέεται στενά με την μείωση φόρου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, κατ’ επάγγελμα αγρότης είναι αυτός που απαντά στα δύο ακόλουθα κριτήρια:

Όσοι έχουν τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος τους από αγροτική δραστηριότητα

Όσοι έχουν επαγγελματική δραστηριότητα ατομικής επιχείρησης, και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, μαζί με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Για να γίνει το παραπάνω πλήρως κατανοητό, στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται όλοι οι αγρότες που ασχολούνται συστηματικά με την γεωργία και όχι με τη λογική του συμπληρωματικού εισοδήματος, ενώ με την δεύτερη περίπτωση, το έμμεσο αφορολόγητο, δικαιούνται όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές, ενώ για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους, ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα πχ, αγρότισσα στο χωριό, η οποία το χειμώνα έχει το χρόνο και λειτουργεί το κουρείο του χωριού. Εφόσον υπάρχει ασφάλιση στον ΟΓΑ, για το αγροτικό του εισόδημα θα δικαιούται μείωση φόρου.

Οι φορολογικές κλίμακες και οι αντίστοιχοι συντελεστές, είναι γνωστοί. Ενώ πέρυσι υπήρχε ένας φορολογικός συντελεστής 13%, φέτος τα αγροτικά εισοδήματα φυσικών προσώπων ακολουθούν την ίδια πορεία με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα 20.000€ εισοδήματος θα φορολογηθούν με 22% ενώ τα επόμενα 10.000€, με 29%.

Πάνω στο ποσό αυτό που θα προκύψει, προβλέπεται μείωση φόρου σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

ΑριθμόςΤέκνων                ΜείωσηΦόρου (€)

0              1.900

1              1.950

2              2.000

3 &άνω 2.100

 

Σημαντικό σημείο είναι επίσης και το προϊόν της αγροτικής διαδικασίας και τούτο διότι, η μεταποίηση δεν θεωρείται ως αγροτική δραστηριότητα αλλά ως επιχειρηματική που πρακτικά σημαίνει την μη μείωση φόρου που αναφέρθηκε πρωτίστως. Έτσι ενώ η εκτροφή αγελάδων θεωρείται αγροτική δραστηριότητα, η σφαγή και ο τεμαχισμός αυτών δεν θεωρείται ως μεταποίηση και άρα ο κτηνοτρόφος θα εμπίπτει στην αγροτική δραστηριότητα, η περαιτέρω επεξεργασία ή τυποποίηση του κρέατος όμως, θα αντιμετωπιστεί ως εμπορική δραστηριότητα, η οποία θα δηλωθεί αντίστοιχα στις στήλες του Ε3 και του Ε1, οπότε και δεν θα μπορεί να κερδίσει την μείωση φόρου για την περαιτέρω επεξεργασία του κρέατος(πχ. μαρινάρει και παράγει σουβλάκια).

Τέλος, εισόδημα αποτελεί και η μία σειρά από επιδοτήσεις που παίρνει ο αγροτικός πληθυσμός.

«Για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και, κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις.»

Οι δε αγροτικές αποζημιώσεις είναι αφορολόγητες, καθώς δεν έχουν τον χαρακτήρα του εισοδήματος.

Ωστόσο η φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων, δεν τελειώνει εδώ. Μετά τον υπολογισμό του φόρου, πρέπει να υπολογισθεί και η προκαταβολή του φόρου, που είναι ίση με το 100% του φόρου που υπολογίσθηκε.

Το ταξίδι για την ολοκλήρωση της φορολογίας, δεν είναι εύκολο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μία νυκτί. Ούτε και είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για κάθε περίπτωση φορολογίας εισοδήματος μέσα σε ένα κείμενο οποιασδήποτε έκτασης. Για το λόγο αυτό, αν υπάρχουν περισσότερες απορίες ή για την προσωπική σας υπόθεση, καλέστε στον Ισολογισμό προκειμένου να λάβετε συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη άποψη για την υπόθεση που σας αφορά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ