ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ικανοποίηση του υφυπουργού Β. Κόκκαλη για τις βελτιώσεις που θα περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου

Εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων που εντάσσονται στο ΟΣΔΕ από την κύρωση των δασικών χαρτών, εξαίρεση των πεδινών χορτολιβαδικών εκτάσεων απ’ τις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, μείωση ύψους τέλους αντίρρησης, ενημέρωση χαρτών με τα όρια των οικισμών και άρση αναδάσωσης σε καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι μερικά μόνο σημεία

που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κύρωση των δασικών χαρτών, το οποίο θα συζητηθεί εκτενέστερα σε σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σ\ν, το οποίο προβλέπεται να οδηγηθεί στη Βουλή προς έγκριση το αμέσως επόμενο διάστημα, προβλέπει ακόμη ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποστέλλεται ο αναρτημένος δασικός χάρτης προς ενημέρωσή του και ο κυρωμένος χάρτης προς ενέργεια, θα υπάρχει άρση αναδάσωσης σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και δυνατότητα των ΕΠΕΑ (Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων) να εξετάζουν τον χαρακτήρα των εκτάσεων που εμφανίζονται σε αναδασωτέες περιοχές και εμφάνιση των αναδασμών στους χάρτες.

Αναλυτικότερα η κυβερνητική πρόταση προβλέπει τα εξής: Παρατείνεται για 105 ημέρες το δικαίωμα ενστάσεων για δασικούς χάρτες, ενώ ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ από τις 22 Μαρτίου 2017.

Η παράταση της προθεσμίας κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς θα παρέχει στους ενδιαφερομένους τον απαιτούμενο χρόνο για την πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωση τους πριν αποφασίσουν αν θα υποβάλλουν αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών. Επίσης, καταργείται η υποχρέωση αποστολής ψηφιακού αντιγράφου του αναρτημένου δασικού χάρτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Στους δύο αυτούς φορείς θα αποστέλλεται ο κυρωμένος χάρτης που μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ.

Ακόμα, προβλέπεται η εξαίρεση από την κύρωση των δασικών χαρτών, εκτάσεων, που σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις και παρόλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί εντός ευρύτερα αναδασωτέων εκτάσεων. Με άλλη διάταξη δύναται να ανακληθεί μερικώς ή ολικώς αρμοδίως κάθε διοικητική πράξη σχετική της κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας. Κατά αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, δεν ανακόπτεται η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά περιεχομένου και διασφαλίζεται η συνταγματική καταχύρωση και προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων.

Ορίζεται ότι οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων αποφαίνονται επίσης και επί αντιρρήσεων για το δασικό εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων σε περιοχές κηρυχθείσες ως αναδασωτέες. Η πρόβλεψη αυτή είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις εκτάσεων που ενώ περιλαμβάνονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες έχουν διαφορετική μορφή. Σε περίπτωση εξαίρεσης των εν λόγω εκτάσεων από την υπαγωγής τους στο δασικό χάρτη η σχετική απόφαση γνωστοποιείται στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την διαδικασία ανάκλησης ή τροποποίησης της απόφασης κήρυξης περιοχής ως αναδασωτέας. Τέλος, με υπουργική απόφαση καθορίζονται εφεξής οι τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες αποτύπωσης στους δασικούς χάρτες και των αναδασμών που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την σχετική αγροτική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, οι δηλώσεις ΟΣΔΕ θα γίνουν κανονικά από τους αγρότες.

Ο Β. Κόκκαλης

Με δήλωση του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βας. Κόκκαλης, ο οποίος από την αρχή είχε ζητήσει την εξαίρεση από την κύρωση των δασικών χαρτών των αγροτικών-χορτολιβαδικών εκτάσεων εκφράζει την ικανοποίηση του για την παραπάνω εξέλιξη, τονίζοντας τα εξής: Η κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι βασικό έργο υποδομής, μακρόπνοο και απολύτως αναγκαίο για το σύνολο τού Ελληνικού λαού και την Εθνική Οικονομία, καθώς και με μεγάλη περιβαλλοντική αξία. Για πρώτη φορά σήμερα μια κυβέρνηση τολμά να προβεί στην ανάρτηση χαρτών που αφορούν το 35% της Ελλάδας, ικανοποιώντας μια συνταγματική απαίτηση δεκαετιών και απαλλάσσοντας τους πολίτες από παθογένειες του παρελθόντος. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κατανοώντας ότι πρόκειται για μια ριζοσπαστική τομή στη λειτουργία της χώρας, στη δημόσια διοίκηση αλλά και στο περιβάλλον, μελέτησε με προσοχή και πολιτική βούληση τις προτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που σχετίζονταν με τις εισηγήσεις που δεχτήκαμε από εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων αλλά και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και προχωρεί σε μια σειρά ρυθμίσεων που θεωρώ ότι λύνουν αποτελεσματικά, όσα προβλήματα διαπιστώθηκαν αρχικά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ