ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

Του Γ. Πετρόπουλου, ιστορικού – δημοσιογράφου

Επειδή διαβάζω και ακούω διάφορες επαναστατικές κορώνες γύρω από την έκθεση- Μουσείο του Νίκου Μπελογιάννη, που εγκαινιάστηκε χθες στην Αμαλιάδα, οφείλω να κάνω μία- όσο το δυνατόν- σύντομη παρέμβαση.

  1. Καλώς άνοιξε και λειτουργεί αυτή η έκθεση; Αναμφισβήτητα ΝΑΙ
  1. Καλώς το συγκεκριμένο έργο το ανέλαβε η Βουλή; Χίλιες φορές ΝΑΙ. Κι αυτό γιατί διασφαλίζεται η συντήρηση του υλικού, η προστασία του και η λειτουργία της Έκθεσης. Κατά τα ψέματα. Εκθέσεις μπορεί να δημιουργήσεις όσες θες και να είναι και καλές. Χωρίς τα χρήματα, όμως, που χρειάζονται για το προσωπικό, για την προστασία του χώρου, για την συντήρηση του υλικού και τον πολλαπλασιασμό του καμία έκθεση δεν μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εμπλοκή της Βουλής εγγυάται την λειτουργία της έκθεσης Μπελογιάννη σε ένα υψηλό επίπεδο. Κι αυτό δεν είναι ούτε λίγο ούτε αμελητέο. Ιδιαίτερα μάλιστα στις σημερινές συνθήκες της κρίσης.
  1. Καλώς έπραξε το ΚΚΕ και συνέδραμε στην Έκθεση με αρχειακό υλικό. Αναμφισβήτητα. Έπραξε το αυτονόητο χρέος του.
  1. Καλώς ο Δ. Κουτσούμπας παραβρέθηκε και μίλησε στα εγκαίνια της έκθεσης. Χίλιες φορές ΝΑΙ. Η Έκθεση- Μουσείο είναι του Μπελογιάννη. Κι ο Μπελογιάννης υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ όταν εκτελέστηκε. Τον κομμουνιστή Μπελογιάννη αναδεικνύει η Έκθεση. Και μέσα από αυτόν ανυψώνεται το κόμμα του και οι αγώνες αυτού του κόμματος. Για το ΚΚΕ και τον Μπελογιάννη ως Κομμουνιστή και ηγετικό του στέλεχος θα μαθαίνει ο κόσμος που θα επισκέπτεται την Έκθεση.
  1. Καλώς παραβρέθηκε στην έκθεση και μίλησε ο Πρωθυπουργός; Αναμφίβολά ΝΑΙ. Είχε κάθε δικαίωμα. Να το εξετάσουμε λίγο αυτό στην αντικειμενική του βάση και πέρα από πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Υπό την αιγίδα της Βουλής που πρόεδρός της είναι ένα ηγετικός στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ φτιάχτηκε ένα Μουσείο- Έκθεση για τον Μπελογιάννη που από την αρχή ως το τέλος γράφει ΚΚΕ. Δεν έπρεπε να γίνει; Αν δεν γινόταν, εκείνοι που φωνασκούν σήμερα ξέρετε τι θα έλεγαν; «Καλά βρε, εφαρμόζετε μια νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική. Λέτε ότι είστε αναγκασμένοι να το κάνετε. Τι σας εξανάγκασε να μην φτιάξετε το Μουσείου του Μπελογιάννη; Μια ευκαιρία σας δόθηκε να θυμηθείτε την αριστερή σας μήτρα και την πετάξατε στον κάλαθο των αχρήστων». Τώρα που το κάνανε, οι ίδιοι υπερεπαναστάτες τους κατηγορούν ότι θέλουν να εκμεταλλευτούν τον Μπελογιάννη. Σοβαρά; Τόσο εύκολος στην εκμετάλλευση είναι ο Μπελογιάννης; Τόσο πολύ πιστεύετε στην αξία αυτού του ολοζώντανου συμβόλου; Τόσο ευάλωτος είναι ο Κομμουνιστής Μπελογιάννης που μπορεί να τον καπηλευτεί ο καθένας; Τόσο ηλίθιος είναι ο κόσμος που θα πάει να ψηφίσει τον Τσίπρα επειδή πήγε στα εγκαίνια; Δηλαδή τι ακριβώς θέλουν να πουν όλοι αυτοί; Ο κόσμος θα ξεχάσει τη ζωή που ζει; Και θα δώσει συγχωροχάρτι στην πολιτική των μνημονίων λόγω της παρουσίας του Τσίπρα και του Βούτση στα Εγκαίνια της Έκθεσης; Ειλικρινά η λογική μου σταματάει μπροστά σε όσα ακούω και διαβάζω.
  1. Τι σημαίνει «απόδοση τιμών σε ένα ιστορικό πρόσωπο»; Σημαίνει ταύτιση μαζί του; Σημαίνει καπηλεία της δράσης του και των αξιών με βάση τις οποίες έζησε; Τα ιστορικά πρόσωπα έχουν και ατομική και ιστορική αυτοτέλεια. Αυτή δεν αναδεικνύεται ή χάνεται ανάλογα με το ποιος τους αποδίδει τιμές. Τα ιστορικά πρόσωπα μπορεί να τα τιμάει ο καθένας με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την επίδραση που ασκούν πάνω του ως ιστορικό και διαχρονικό μήνυμα. Κι είναι βέβαιο πως δεν ασκούν την ίδια επίδραση σε όλους. Υπάρχουν δεξιοί που αντιμετωπίζουν με σεβασμό τον Μπελογιάννη και το ΚΚΕ εκείνης της εποχής αναγνωρίζοντας ότι στέρησαν πολλά στη χώρα και στο λαός της οι διώξεις, οι εκτελέσεις και ο πολιτικός ρατσισμός του μετεμφυλιακού καθεστώτος. Ταυτόχρονα διατηρούν στο ακέραιο την πολιτική και ιδεολογική τους διαφωνία και με τον Μπελογιάννη και με το ΚΚΕ. Αυτοί δεν δικαιούνται να τιμήσουν τον Μπελογιάννη; Ή πρέπει να τον τιμήσουν ως κομμουνιστές;
  1. Μακάρι να είχε παραβρεθεί και η ηγεσία της ΝΔ στη χθεσινή εκδήλωση. Αν μη τι άλλο θα έστελνε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι τους αριστερούς και τους δεξιούς, του κομμουνιστές και τους συντηρητικούς πολίτες δεν τους χωρίζει πλέον το αίμα αλλά ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που μπορεί να έχουν ιστορικό φορτίο αλλά το κυριότερο έχουν σύγχρονο ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο.
  1. Ο Χαρίλαος έλεγε: Να φοβάσαι τους πουριτανούς και τους υπερεπαναστάτες. Και οι μεν και οι δε, κατά κανόνα δεν είναι αυτό που δείχνουν. Εμπορεύονται συμπεριφορές και αντιλήψεις για ίδιον όφελος. Αλλά όταν εννοούν αυτά που λένε είναι επικίνδυνοι. Γιατί και στους μεν και στους δε η λογική, η ψύχραιμη και αντικειμενική ανάλυση δεν έχουν καμία σημασία. Δεν μιλάνε στο μυαλό αλλά στα ένστικτα.

Χθες μπροστά στο Νίκο Μπελογιάννη υποκλίθηκαν σύντροφοί του αλλά και άνθρωποι- θεσμικοί και απλοί- που δεν συμμερίζονται τη δική του πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα. Αυτό είναι μια τεράστια νίκη του Νίκου Μπελογιάννη και του ιστορικού ΚΚΕ που έβγαλε Μπελογιάννηδες. Σειρά σας τώρα παλληκαράδες μου να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Γιατί καλό είναι να σε τρέφει η ιστορία αλλά η αποστολή του κομμουνιστή είναι να δημιουργεί ιστορία και όχι να τρώει από τα έτοιμα.-

Το κείμενο αναρτήθηκε στην προσωπική σελίδα του Γ. Πετρόπουλου στο f/b

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ