ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΖΗΤΗΜΑ

Εκδήλωση πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ , όπου παρουσιάστηκε η έκδοση της Σύγχρονης Εποχής με τίτλο “το γυναικείο ζήτημα από την πρωτόγονη κοινωνία στην σύγχρονη εποχή”. 

Η συγγραφέας του βιβλίου Αλεξάνδρα Κολλοντάι, υπήρξε αγωνίστρια του ρώσικου επαναστατικού κινήματος, μέλος του ΣΔΕΚΡ από το 1906,  μετέπειτα ΚΚΡ (μπ) όπου διατέλεσε στέλεχος στο γυναικείο κίνημα.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε στα 1925 αποτελείται από 12 προφορικές διαλέξεις για το γυναικείο ζήτημα, από την ίδια τη συγγραφέα σε φοιτήτριες που προετοιμάζονταν να δουλέψουν σε γυναικείους τομείς, στο Πανεπιστήμιο Σβερτλόφ.

Το βιβλίο παρουσίασε η Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας, ανάμεσα σε άλλα επισήμανε ότι:

“Η παρούσα έκδοση είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική  ως προς την ταξική ουσία και την ιστορικότητα της κοινωνικής θέσης της γυναίκας, δηλαδή τη θέση της στην κοινωνική εργασία και ως παράγωγο αυτής στην οικογένεια- με βάση τον ειδικό της ρόλο στην αναπαραγωγή του ανθρώπου και την σχέση της με το άλλο φύλο, τις σχέσεις μεταξύ των δυο φύλων.

Στον έναν σχεδόν αιώνα ζωής και ηρωικής δράσης, το ΚΚΕ, υιοθέτησε τις θέσεις και κατευθύνσεις των θεμελιωτών της κομμουνιστικής ιδεολογίας Μαρξ – Ένγκελς για το γυναικείο ζήτημα από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, σε μια Ελλάδα που ήταν αδιανόητο να γίνεται λόγος για τη χειραφέτηση της γυναίκας, τη συμμετοχή στην ταξική πάλη, στην πάλη για την εξουσία, όταν τότε δεν αναγνωριζόταν στις γυναίκες ούτε το δικαίωμα της ψήφου. Να συνυπολογίσουμε το βάρος των σκοταδιστικών αντιλήψεων για τη γυναίκα και το ρόλο της στην οικογένεια και γενικότερα στην κοινωνία, με την έκταση του αναλφαβητισμού και των προλήψεων, ήταν πολύ τολμηρές, προχωρημένες, επαναστατικές στην κυριολεξία.

Οι σύγχρονες μορφές ανισοτιμίας έχουν άλλη έκφραση και μορφή σε σχέση με το παρελθόν, για παράδειγμα σήμερα πολλές γυναίκες σπουδάζουν, ή αρκετές αναχρονιστικές αντιλήψεις έχουν υποχωρήσει, πρέπει όμως να σκεφτούμε με κριτήριο τους όρους που μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία η γυναίκα λαϊκής ένταξης ή καταγωγής, παραδειγμα η πολιτική που ασκείται εκμεταλλεύεται τις σύγχρονες πιεστικές ανάγκες των γυναικών για μια σειρά εργασιακές ανατροπές. Για παράδειγμα, ενώ οι μισθοί είναι ίδιοι για άντρες και γυναίκες, στο ίδιο επάγγελμα υπάρχουν ολόκληροι κλάδοι στους οποίους κυριαρχούν μισθοί πολύ χαμηλότεροι του μέσου όρου και στους οποίους εργάζονται κατά 70-80% γυναίκες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων κλάδων είναι ο ιματισμός και το λιανικό εμπόριο.

Μετά την εισηγητική παρουσίαση του βιβλίου ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους παρεβρισκόμενους.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ