ΤΡΙΜΗΝΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΛ

Η απόφαση του Δ.Σ για τον προγραμματισμό δράσης

Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, σε συνεδρίασή του, συζήτησε τις εξελίξεις που διαμορφώνονται σε σχέση με τα προβλήματα της εργατικής τάξης και κατέληξε στον προγραμματισμό της δράσης του για το επόμενο τρίμηνο.

Η επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε, κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης κλιμακώνεται, ανεξάρτητα πότε θα κλείσει η κυβέρνηση με τα συνεταιράκια της (Ε.Ε, ΔΝΤ) την δεύτερη αξιολόγηση, αφού αυτό το «παζάρι» γίνεται με στόχο την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και από τις δυο πλευρές, όπως και όλες τις προηγούμενες φορές, με μόνιμα θύματα τους εργαζόμενους.

Δίπλα στα προηγούμενα αντεργατικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί και ξεκίνησε η υλοποίησή τους (αντιασφαλιστικός νόμος, φοροεπιδρομή, περικοπές κρατικού προϋπολογισμού για λαϊκές ανάγκες), στην χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, ετοιμάζουν με απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου νέα αντεργατικά μέτρα, που δεν θα είναι τα τελευταία (νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, παραπέρα χτύπημα των ΣΣΕ, του δικαιώματος στην απεργία και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, απελευθέρωση απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεις).

Η κυβέρνηση χωρίς να παρεκκλίνει από τον στόχο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, αξιοποιεί την καθυστέρηση του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης για να περνά την αναμονή, έντεχνα κρύβει ότι η αντεργατική επίθεση θα είναι διαρκείας και προσπαθεί να περάσει στην εργατική τάξη την αντίληψη, ότι τα δύσκολα τελειώνουν με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Είμαστε αντίθετοι μ’ αυτό που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως ανάπτυξη, γιατί αυτό αφορά τα κέρδη των καπιταλιστών και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων. Θα δυναμώσουμε την συζήτηση για το πλαίσιο αιτημάτων και πάλης που αποφάσισε το 30ο συνέδριο του ΕΚΝΛ και τον αγώνα της εργατικής τάξης για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του λαού, που προϋποθέτει εργατική εξουσία και άλλη οργάνωση της οικονομίας με κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό.

Αντιπαλεύουμε τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΓΣΕΕ που πρόσφατα η πλειοψηφία της στη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την «ΕΓΣΣΕ» απέδειξε ότι έχει συμφωνήσει στο νέο πακέτο εξαθλίωσης των εργαζομένων, στη διατήρηση των άθλιων μισθών των 586 και 511 μικτά. Το ίδιο και σε πολλές Ομοσπονδίες και σωματεία, που πολεμούν την πρωτοβουλία μας για τις ΣΣΕ και την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, το ΠΑΜΕ, τον αγώνα για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, την επιστροφή των κλεμμένων της περιόδου της κρίσης απο μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την επαναφορά των ΣΣΕ, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία.

Με βάση αυτή την κατάσταση, το Δ.Σ αποφάσισε:

  1. Την συνέχιση της οργάνωσης της συζήτησης και της πάλης για τις ΣΣΕ, με βάση το πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε συνυπογράψει ως ΕΚΝΛ με άλλες 540 συνδικαλιστικές οργανώσεις και καταθέσαμε στα κόμματα της Βουλής, πλην Χ.Α, αλλά και το διεκδικητικό πλαίσιο που αποφάσισε το 30ο συνέδριό μας. Επιδιώκουμε να συζητηθεί το πλαίσιο αυτό στα Δ.Σ των σωματείων, σε συσκέψεις, συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, εμπλουτισμένο με κλαδικά αιτήματα και οι πρωτοβουλίες που θα πάρει κάθε σωματείο για την διεκδίκηση του.

Προχωράμε σε Πανεργατική Συγκέντρωση την Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 7 μ.μ, στην Κ. Πλατεία.

Αποφάσισε 24ωρη πανεργατική απεργία, με ανοιχτή ημερομηνία και συντονισμό γι’ αυτή με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικά.

  1. Συνεχίζουμε τη δουλειά, ενάντια στην ανεργία, για το δικαίωμα στην πλήρη-σταθερή εργασία, για την προστασία των ανέργων, που ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβρη με την πανθεσσαλική σύσκεψη και το συλλαλητήριο 2/11/16. Τετάρτη 29/3 στις 11 π.μ, το Δ.Σ θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ ενάντια στην μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση της εργοδοσίας.
  1. Οργανώνουμε την συζήτηση στα σωματεία και τους χώρους δουλειάς, για τα προβλήματα στα Νοσοκομεία, Κ.Υ, ιατρεία ΠΕΔΥ, προνοιακά ιδρύματα και τα αιτήματα που διεκδικούμε. Την Τρίτη 4 Απρίλη, 11 π.μ, οργανώνουμε κινητοποίηση στο ΓΝΛ.
  1. Προετοιμάζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά, που φέτος οι εκδηλώσεις της, σύμφωνα με το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, θα έχουν κύριο περιεχόμενο την οργάνωση της συζήτησης και της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, συνδυασμένα με την πάλη για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματά της, που έχουν την ίδια αιτία, το καπιταλιστικό σύστημα που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος.

Αποφάσισε την διοργάνωση μιας σειράς δράσεων, που θα κορυφωθούν με την Πρωτομαγιάτικη απεργία-συγκέντρωση τη Δευτέρα 1/5, στις 10 π.μ, στην Κ. Πλατεία.

  • Τρίτη – Πέμπτη 25-27/4 – Τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 με ομάδες σωματείων.
  • Τετάρτη 26/4 – Αντιπολεμική συναυλία στην Κεντρική Πλατεία.
  • Πέμπτη 27/4 –Εκδήλωση – συζήτηση για τη στάση του εργατικού κινήματος απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην αίθουσα του ΕΚΝΛ με έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας.
  • Παρασκευή 28/4 – Προβολή αντιπολεμικής ταινίας στο ΕΚΝΛ

Παράλληλα αποφάσισε 1 ώρα στάση εργασίας την Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28/4, για να γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς.

Για τον προετοιμασία των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων και της πανεργατικής συγκέντρωσης στις 7/4, το Δ.Σ θα κάνει σύσκεψη με τα Δ.Σ των σωματείων, την Τρίτη 4 Απρίλη, 7 μ.μ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ