ΈΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ Β. ΜΑΓΓΑ – ΧΑΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

Έκθεση ζωγραφικής της Βασιλικής Μάγγα – Χαδουλού εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 στις 20:00 στην ισόγεια αίθουσα του Μύλου του Παππά (κεντρικό κτήριο), υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Όπως σημειώνει ο ιστορικός τέχνης, επιμελητής και καλλιτέχνης Αλέξιος Παπαζαχαρίας, η Βασιλική Μάγγα – Χαδουλού παρουσιάζει στην πρώτη της αυτή έκθεση, έργα τα οποία δημιουργεί εδώ και χρόνια με φροντίδα και μεράκι.

Τα έργα της, ζωγραφική σε καμβά ή σε ξύλο, αντλούν τη θεματολογία τους από μια σειρά πηγών με τρόπο σχεδόν αυτόματο και χωρίς να την παγιδεύουν σε μία συγκεκριμένη ρητορική.

Ζωγραφίζει σκηνές της καθημερινής ζωής, συχνά αναφορές στην οικογένεια της. Το υλικό αυτό το αντλεί από παλιές οικογενειακές της φωτογραφίες που έρχονται στα χέρια της, όχι μετά από έρευνα ούτε και κατά τύχη, αλλά με τον τρόπο που όλοι ανακαλύπτουμε φωτογραφίες κατά καιρούς σε συρτάρια είτε του σπιτιού είτε της μνήμης μας.

Ζωγραφίζει εικόνες που φαίνονται να ξεπηδούν από παραμύθια και μύθους, την παιδική φαντασία και τις αφηγήσεις των μεγαλυτέρων, όπως αγγέλους με νεραϊδένια όψη, μακριά ξανθά μαλλιά και αέρινα διάφανα φορέματα.

Μελετά συστηματικά τις μορφές των πορτραίτων του Φαγιούμ, νεκρικών πορτραίτων των πρώτων μ.Χ. αιώνων που μοιάζουν να απεικονίζουν περισσότερο την “καλή” ζωή των εκλιπόντων και πολύ λιγότερο έως καθόλου το θρήνο του χαμού τους.

Την ίδια στιγμή καταπιάνεται συστηματικά με την απεικόνιση του γυναικείου σώματος, αποθεώνοντάς την ομορφιά του και τη θελκτικότητά του. Το γυναικείο σώμα στη ζωγραφική της Χαδουλού υπάρχει ως μια απόλυτη αξία καλαισθησίας, μια τέλεια φόρμα σχεδόν ηρωική αλλά ταυτόχρονα κοκέτικη – μια μεταφεμινιστική άποψη κατά την οποία η γυναίκα αποτελεί η ίδια το κέντρο και δεν βρίσκει τη θέση της και τη λειτουργία της μέσα από το σύστημα που αποκαλούμε οικογένεια.

Ωστόσο η ευρηματικότητα της Βάσως Χαδουλού αναδεικνύεται πλήρως μέσα από τον τρόπο που επιλέγει τα υλικά της. Εκτός από τους καμβάδες και το λάδια που είναι τα βασικά της μέσα, η Χαδουλού συλλέγει με επιμέλεια παλιά ξύλα, τα καθαρίζει και προετοιμάζει με προσοχή προκειμένου να υποδεχθούν τις εικόνες της.

Έτσι, παλιές πόρτες ή κοπάνες, που η ηλικία τους τις περισσότερες φορές τα τοποθετούν στις λαογραφικές συλλογές, επαναχρησιμοποιούνται, υπογραμμίζοντας την υλικότητα της καλλιτεχνικής της εργασίας και τη σύνδεσή της με αυτό που λέμε καθημερινή ζωή και χαρά της διακόσμησης.

Από τα υλικά της δεν λείπουν και τα στρογγυλεμένα βότσαλα των ελληνικών ακτών, στις καμπύλες επιφάνειες των οποίων, ζωγραφίζει με τρυφερότητα φανταστικά πρόσωπα.

Τέλος, στην πρώτη της αυτή έκθεση, η Χαδουλού παρουσιάζει έργα σε καμβά, καμωμένα με κρασί και κάρβουνο. Σε αυτά τα έργα, χωρίς καμία παραπάνω χρωστική, παρά μόνο αυτές των θεσσαλικών κρασιών, δημιουργεί εικόνες χρησιμοποιώντας διαβαθμίσεις των αποχρώσεων του μπρούσκου.

Τα έργα αυτά με την εντυπωσιακή τεχνική τους, απευθύνονται όχι μόνο στην όραση, αλλά και στην όσφρηση, παρασέρνοντας το θεατή σε μια νηφάλια μέθη, αυτή της απόλαυσης της ζωγραφικής.

Διάρκεια: 3 – 12 Απριλίου 2017. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 10:00 – 22:00, Κυριακή κλειστά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ