Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ ΤΑ 2,5ΕΚ. $ ΠΟΥ ΣΠΑΤΑΛΗΣΕ Η ΝΤΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ

2,5 εκατομμύρια δολάρια που είχαν κάνει «φτερά» εντοπίστηκαν, διεκδικήθηκαν και ανακτήθηκαν από την Ελλάδα. Πρόκειται για χρήματα του υπουργείου Εξωτερικών που είχαν χορηγηθεί το 2008 –επί υπουργίας της Ντόρας Μπακογιάννη-,

όπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση, από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Τα χρήματα αυτά εντοπίστηκαν μετά από μακρά και επίπονη έρευνα, υπό τον Πρέσβη, Ν. Βαμβουνάκη, και κατατέθηκαν στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος όπως αποδεικνύεται και από σχετικά παραστατικά που είναι αναρτημένα δημοσίως στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως διαβεβαιώνουν στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν ήδη εντοπίσει άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια που είχαν χορηγηθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα και έχει ζητηθεί η επιστροφή τους.

Το θέμα των ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν άλλωστε εξαρχής μία από τις προτεραιότητες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος πρόσφατα στη Βουλή, είχε δηλώσει ότι έχουν εντοπιστεί υποθέσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που όταν θα δουν το φως της δημοσιότητας «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι».

Λόγω «παραλείψεων» για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, ώστε να αξιοποιηθούν τα χρήματα, τα 2,5 εκατ. δολάρια, βρέθηκαν ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.

Όπως αναφέρθηκε από τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, στην απογευματινή εκπομπή της ΕΡΤ, από την έρευνα προκύπτει πως την ίδια περίοδο έχουν δοθεί σε διάφορες οργανώσεις για προγράμματα για την κλιματική αλλαγή, 5 εκατ. ευρώ σε τράπεζα αφρικανικής χώρας, 1 εκατ. ευρώ στον Άγιο Μαυρίκιο και 1 εκατ. ευρώ στη Γενεύη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ