ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 15ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στο πλαίσιο πολιτιστικών προγραμμάτων με θέμα «Περιήγηση στα αρχοντικά της Καστοριάς» «Λίμνη και γοητεία»  και «Άγιος Αχίλλιος στη Λάρισα και στη Μικρή Πρέσπα» πραγματοποιήθηκε  από την Α΄ τάξη του σχολείου μας εκπαιδευτική επίσκεψη στην Καστοριά και στη Μικρή Πρέσπα.

Μαθητές και καθηγητές/τριες γνώρισαν από κοντά την Καστοριά, μια πόλη γοητευτική με πλούσια φύση και ιστορία.
Μεγάλο μέρος της πόλης, της παλιάς Καστοριάς που σώζεται ανέπαφο από τα χρόνια βρίσκεται στην περιοχή Ντολτσό. Στη γειτονιά Ντολτσό, στέκονται αγέρωχα τα Καστοριανά αρχοντικά που κτίστηκαν γύρω στο 17ο και 18ο αιώνα και αποτελούν τους αυτόπτες μάρτυρες της οικονομικής ακμής των Καστοριανών γουνοποιών.

Οι μαθητές θαύμασαν τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά με τα πολύχρωμα βιτρώ στα παράθυρα των οντάδων, περπάτησαν στα πλακόστωτα καλντερίμια και ανακάλυψαν τις χάρες της παλιάς πόλης.  Επίσης, επισκέφτηκαν το παραλίμνιο χωριό Δισπηλιό, όπου υπάρχει αναπαράσταση του νεολιθικού λιμναίου οικισμού και φιλοξενείται το πρώτο οικομουσείο της χώρας μας.

Η εκδρομή τέλειωσε με επίσκεψη  στον Άγιο Αχίλλιο, ένα μικροσκοπικό νησάκι μέσα στη Μικρή Πρέσπα, το οποίο συνδέεται με την ξηρά με μια πλωτή πεζογέφυρα και περιηγήθηκαν στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου.

Ήταν μια εμπειρία μοναδική και αξέχαστη για τους μαθητές/τριες που εκπονούν το πρόγραμμα και για τους καθηγητές/τριες συνοδούς Κασσίδα Ασπασία, Δ/ντρια του σχολείου, Στογιαντσάκη Ευθυμία,  Γρηγορούλη Ευαγγελία και  Σούρλα Ναπολέων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ