Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ

Παρέμβαση του Κ. Αγοραστού στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

«Ο διάλογος για το τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε, είναι ουσιαστικά διάλογος για το τι Ελλάδα θέλουμε», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θέλουμε μια χώρα ισχυρή με θεσμούς λειτουργικούς, αποτελεσματικούς, εφάμιλλους αυτών που υπάρχουν στις ώριμες δημοκρατίες του πλανήτη; Θέλουμε μια χώρα με σύγχρονες υποδομές στην παιδεία, την υγεία, το οδικό δίκτυο; Μια χώρα με ποιότητα ζωής, με λειτουργούσες δομές στον πολιτισμό, με χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας για όλους;

Μια χώρα με σύγχρονη και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική που να καλύπτει κάθε οικογένεια και να διασφαλίζει ότι κανείς που χρειάζεται στήριξη δεν θα μένει αβοήθητος; Μια χώρα που να ενθαρρύνει έμπρακτα την καινοτομία, την έρευνα, την εξωστρέφεια, την υγιή επιχειρηματικότητα;

Με μια φράση, θέλουμε μια χώρα της παραγωγής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ευημερίας;

Αν ως κοινωνία τα θέλουμε όλα αυτά, τότε έχουμε μόνο μία επιλογή: την αναβάθμιση και ισχυροποίηση του ρόλου της αυτοδιοίκησης α’ και  β’ βαθμού», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

«ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ χαρακτήρισε την Αυτοδιοίκηση ως «τον βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας, το αποτελεσματικό στήριγμα της κοινωνίας, η βασική – αν όχι μοναδική – σταθερά στη χώρα μας» κι έκανε συνοπτικά τις εξής επισημάνσεις όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση:

-Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση;

Οπωσδήποτε έξι και πλέον χρόνια μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Συνεπώς, δεν πρέπει να χαθεί κανένα παράθυρο ευκαιρίας.

-Έχει σχέδιο η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση;

Κατά κοινή ομολογία δεν έχει ή και να έχει, δεν το έχει παρουσιάσει. Εξαίρεση είναι μόνο το εκλογικό σύστημα, χωρίς πάντως και σ’ αυτό να έχει παρουσιάσει μια αναλυτική πρόταση. Άρα, εκ των πραγμάτων, έχει ξεκινήσει ένας διάλογος χωρίς η κυβέρνηση να έχει παρουσιάσει την πολιτική της κατεύθυνση.

– Ποια είναι η εντύπωση από το κείμενο της επιτροπής που συστάθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου «Καλλικράτη»;

Πολλές αδιάφορες ιδέες μαζί με κάποιες λίγες ενδιαφέρουσες ατάκτως ερριμμένες σ’ ένα κείμενο συρραφή των κειμένων τεσσάρων επιτροπών. Ένα κείμενο χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Είναι μια πρόταση άτολμη, χωρίς καμιά θεσμική καινοτομία και χωρίς να καλύπτει συνολικά τα θέματα της Αυτοδιοίκησης.

-Γίνεται Μεταρρύθμιση χωρίς χρηματοδότηση, προσωπικό και αξιολόγηση τι πέτυχε και τι όχι;

Η απάντηση είναι προφανής. Να επισημάνω ότι στο κείμενο της επιτροπής δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα οικονομικά των περιφερειών – ούτε μία λέξη… Βεβαίως, για να είμαι απολύτως ακριβής, δεν χρειάζονται όλες οι μεταρρυθμίσεις χρηματοδότηση.

Για παράδειγμα η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η μεταφορά του προσωπικού και των αρμοδιοτήτων τους στις αιρετές Περιφέρειες – γνωρίζετε ότι ως Ένωση Περιφερειών το διεκδικούμε από το 2011 – όχι μόνο δεν έχει κόστος αλλά αντίθετα θα έχει όφελος τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες αφού θα περιοριστεί η γραφειοκρατία καθώς πρόκειται για ένα επίπεδο διοίκησης που δεν έχει καμία απολύτως χρησιμότητα.

«ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Αυτοδιοίκηση από εδώ και στο εξής, ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε:

«Αποφεύγουμε τις παγίδες που στήνουν όσοι επιδιώκουν να φέρουν τη διχόνοια μια Αυτοδιοίκηση.

Δεν παίζουμε στο γήπεδο αυτών που θέλουν την Αυτοδιοίκηση μικρή για να ταιριάζει στα μέτρα τους.

Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή, σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία, για την οποία φροντίζουμε να γνωρίζει τι διακυβεύεται γιατί ακριβώς αυτήν αφορούν.

Καλούμε επίμονα την κυβέρνηση να παρουσιάσει το πολιτικό της σχέδιο γιατί φοβούμαι ότι σχεδιάζουν να περάσει ο χρόνος με βάση την αόριστη πρόταση της επιτροπής και στο παρά ένα – πιθανόν στο μέσο του καλοκαιριού – να φέρουν με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή ένα νομοσχέδιο και να το «βαφτίσουν» «αποτέλεσμα του διαλόγου».

Το σημαντικότερο:

Βγαίνουμε θαρραλέα μπροστά, με τη δύναμη των θέσεων και των προτάσεων μας, με την αξιοπιστία που πηγάζει από την αποτελεσματικότητα του θεσμού και με αρραγή την ενότητά μας.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα, γνωρίζουμε τι λειτούργησε και τι όχι στον «Καλλικράτη», γνωρίζουμε πόσο ισχυρή είναι η Αυτοδιοίκηση σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες της Ευρώπης και γενικότερα του πλανήτη».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο κ. Κ. Αγοραστός προανήγγειλε ότι «στην Ένωση Περιφερειών, αξιοποιώντας το δυναμικό των περιφερειών μας, «ξεσκονίζουμε» μία προς μία τις αρμοδιότητες και παράγραφο παράγραφο τον «Καλλικράτη» ώστε σε συνδυασμό με τις μελέτες που κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί  και με γνώμονα το πλαίσιο αποφάσεων των συνεδρίων μας να παρουσιάσουμε μια πλήρη κι άριστα τεκμηριωμένη από κάθε πλευρά πρόταση για τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Φυσικά, θα αξιοποιήσουμε και το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει η Συνταγματική Αναθεώρηση».

«ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ»

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κατέστησε σαφές στην ομιλία του ότι «αυταπατώνται όσοι τυχόν πιστεύουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί μια μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση που γίνεται ερήμην  ή ακόμη χειρότερα με την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία απέναντι.

Περιφέρειες και δήμοι προχωρούμε στο πλαίσιο που έχουμε συνδιαμορφώσει στις κοινές συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, γνωρίζοντας ότι όσα μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Με ενότητα, με συναντίληψη, με συνεργασία. Με σύγχρονες λύσεις για την αυτοδιοίκηση, την κοινωνία και τη χώρα.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε δύσκολο σταυροδρόμι. Έχουμε δύο επιλογές ή την αυτοδιοίκηση της δημοκρατίας, των πολιτών, ή την αυτοδιοίκηση της ολιγαρχίας όπου ολιγάρχες με μικρές χορηγίες θα μπορούν να ελέγχουν την αυτοδιοίκηση. Έχουμε ιστορικό χρέος να διαφυλάξουμε τη δημοκρατική Αυτοδιοίκηση και να πάμε τη χώρα μπροστά».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ