Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΣΕ ΤΕΜΠΗ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Δείτε τί περιλαμβάνει το νέο έργο και τί θα γίνει με τα διόδια

Τις σήραγγες στο ύψος των Τεμπών και του Πλαταμώνα που ολοκληρώνουν τα έργα μετατροπής του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου σε κλειστό αυτοκινητόδρομο στο κομμάτι από τη Λαμία μέχρι και το Κλειδί Ημαθίας συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δισ. € θα εγκαινιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας

παρουσία και της επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Κρέτσου και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και των κατασκευαστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα λόγω των εγκαινίων θα υπάρξει αναστολή είσπραξης διοδίων στους Σταθμούς Διοδίων Μακρυχωρίου και Πυργετού και προς τις δύο κατευθύνσεις.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Οι σήραγγες που ουσιαστικά θα δοθούν το πρωί της Παρασκευής στην κυκλοφορία συντελούν στο να γίνει αρκετά πιο ασφαλής και πιο σύντομη η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη που πλέον θα διαρκεί 4 ώρες και 15 λεπτά περίπου ενώ θα αποφεύγονται τα επικίνδυνα κομμάτια στην κοιλάδα των Τεμπών και στις στροφές μετά το κάστρο του Πλαταμώνα.

Το όλο έργο αποτελείται από τρεις σήραγγες εκ των οποίων η μία στα Τέμπη μήκους 6 χλμ. που είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων και μία γέφυρα πάνω από τον Πηνειό.

Η πρώτη διπλή σήραγγα είναι μήκους 2 χλμ. και βρίσκεται πριν τα Τέμπη, η δεύτερη παρακάμπτει συνολικά την κοιλάδα των Τεμπών και είναι μήκους 6 χλμ και η τρίτη βρίσκεται στον Ολυμπο είναι μήκους 3 χλμ. και παρακάμπτει τις στροφές του Πλαταμώνα.

Μεταξύ της 2ης και της 3ης σήραγγας υπάρχει η σύγχρονη γέφυρα πάνω από τον Πηνειό.

Η κάθε σήραγγα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας μήκους 3,7 μέτρων η καθεμία, υπάρχει βοηθητική λωρίδα, ενώ υπάρχουν σύγχρονα μέσα πυρανίχνευσης και ανά 300 μ. υπάρχει διέξοδος διαφυγής.

Το συνολικό έργο είναι μήκους 25 χλμ, ενώ έγιναν παρεμβάσεις βελτίωσης σε όλο το μήκος του από τη Λαμία μέχρι το Κλειδί.

Οσον αφορά τα διόδια θα αυξηθούν κατά 0,3 € σε κάθε κατεύθυνση, στο κομμάτι από τη Λάρισα μέχρι την Κατερίνη όπου θα υπάρχουν δύο σταθμοί στο Μακρυχώρι και στη Λεπτοκαρυά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σταθμός διοδίων του Πυργετού θα μεταφερθεί στην παλιά θέση των διοδίων στα Τέμπη και θα έχει τέλη ύψους 1,6 € σε κάθε κατεύθυνση για όσους χρησιμοποιούν την παλιά εθνική οδό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ