ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ

Δίκοπο μαχαίρι αποτελεί η τοποθέτηση καμερών μέσα σε σπίτια για την ασφάλεια των ενοίκων, σύμφωνα με τους ειδικούς στα θέματα ασφαλείας.
Το φαινόμενο ήρθε στην επιφάνεια ύστερα από τη ληστεία σε διαμέρισμα ηλικιωμένης στο Παλαιό Φάληρο, όπου ο γιος της γυναίκας είχε τοποθετήσει κάμερες για την ασφάλεια της μητέρας του, με αποτέλεσμα να παρακολουθήσει ζωντανά την επίθεση των κακοποιών.

Η ζήτηση για τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε οικίες παραμένει τα τελευταία χρόνια σταθερά αυξημένη. Με κόστος 150 ευρώ –συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης– μπορεί οποιοσδήποτε να καταγράφει τις κινήσεις στον χώρο του, ενώ υπάρχουν και καταστήματα που πουλάνε πολύ χαμηλότερης ποιότητας συσκευές καταγραφής με τιμή που ξεκινά από τα 10 ευρώ.

Οπως εξηγεί, ωστόσο, στον «Ελεύθερο Τύπο» ο σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου, Αγγελος Αγραφιώτης, η διαδικασία ενέχει κινδύνους, καθώς είναι πολύ εύκολο για κάποιον με βασικές γνώσεις πληροφορικής να εισέλθει ηλεκτρονικά στο σύστημα των καμερών και να υποκλέπτει την εικόνα.

Προσθέτει ότι δεν θα πρότεινε σε κάποιον πελάτη του να προχωρήσει σε τοποθέτηση καμερών, διότι παραβιάζονται ιδιαίτερα εύκολα: «Παραβιάζεται η ip διεύθυνση και αποκτάται πρόσβαση στην εικόνα που μεταδίδουν οι κάμερες. Κανείς δεν θα ήθελε να ρισκάρει κάποιος τρίτος να έχει πρόσβαση σε προσωπικές και ευαίσθητες στιγμές».

Το μόνο που χρειάζεσαι για να έχεις εικόνα του χώρου οπουδήποτε βρίσκεσαι είναι ίντερνετ. Ετσι, παρακολουθείς ζωντανά τι συμβαίνει από οποιαδήποτε συσκευή (κινητό, τηλεόραση, υπολογιστή).

Ένα άλλο βασικό ζήτημα που τίθεται είναι το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των καμερών σε οικίες: «Η νομοθεσία ορίζει ότι για την τοποθέτηση πρέπει να γίνει γνωστοποίηση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Εκεί δηλώνονται, μεταξύ άλλων, οι λόγοι για τους οποίους τοποθετείς τις κάμερες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Σκεφτείτε ότι όταν κάποιος επισκέπτεται ένα σπίτι που παρακολουθείται παραβιάζονται τα προσωπικά του δεδομένα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα αδίκημα που διώκεται κατ’ έγκληση. Συνεπώς αν ο θιγόμενος δεν προσφύγει στην Αστυνομία δεν διώκεται ο διαχειριστής των καμερών».

enikos.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com