ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΠΕ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να γίνει πράξη η Ελλάδα των Περιφερειών

Την αναγκαιότητα να μετεξελιχθεί ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ώστε να γίνει πράξη η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος των πολιτών, επισήμανε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π.Σκουρλέτη

στη συνάντηση που είχαν σήμερα παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Πουλάκη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών προϊδέασε από την πλευρά του για «βαθιές ριζικές αλλαγές» στην Αυτοδιοίκηση και προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα παρουσιάσει τις νομοθετικές προτάσεις της για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης και θ’ ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Στη σημερινή συνάντηση το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επέδωσε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αναλυτικό υπόμνημα με αλλαγές και πρόσθετες διατάξεις για να συμπεριληφθούν στο λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Εσωτερικών («Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας και άλλες διατάξεις»), το οποίο, όπως είπε ο κ. Π. Σκουρλέτης, βρίσκεται σήμερα στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) και μετά τις διακοπές του Πάσχα θα εισαχθεί στη Βουλή.

Οι προτάσεις της ΕΝΠΕ αφορούν θέματα λειτουργικά των Περιφερειών,  προσωπικού, αρμοδιοτήτων διάφορων Υπουργείων καθώς και σειρά ρυθμίσεων για δημόσιες συμβάσεις, δαπάνες και τη δημόσια περιουσία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ζητήματα που αφορούν τις νησιωτικές Περιφέρειες.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΠΕ

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:

«Με το Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε ειλικρινή διάλογο και συζητάμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα γιατί πάντοτε στο μυαλό μας είναι η ποιότητα των υπηρεσιών των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε σε αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα, σε μια δύσκολη στιγμή, με λιγότερους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους στη διάθεσή μας.

Το πολυνομοσχέδιο αίρει δυσλειτουργίες και «θολούρες» του «Καλλικράτη», περιλαμβάνει διατάξεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση και ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προτείνουμε σειρά αλλαγών και πρόσθετωνρυθμίσεων προκειμένου να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα των Περιφερειών.

Στη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε και για το μεγάλο στοίχημα που είναι η μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, να γίνει πράξη δηλαδή η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος των πολιτών».

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το ΔΣ της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες Αττικής κα Ρένα Δούρου, Κεντρικής Μακεδονίας κ. ΑπόστολοςΤζιτζικώστας, Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάννα Καλογήρου, Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο ΑντιπεριφερειάρχηςΧαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής κ. Δημ. Μαραβέλιας, Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου καιΠελοποννήσου κ. Νίκος Πατσαρίνος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ