ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» ΤΟΥ Γ.Γ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σειρά θεμάτων που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές τέθηκαν τη Μ. Δευτέρα στο τραπέζι της διαβούλευσης στη Λάρισα, παρουσία του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντ. Παπαδεράκη.

Το ύψος των προστίμων, οι έλεγχοι και η ηλεκτρονική ταυτότητα, η μάστιγα του παραεμπορίου και το ημερήσιο δικαίωμα ήταν ορισμένα μόνο από τα θέματα που θίχτηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λάρισας, με το γενικό γραμματέα Εμπορίου να προαναγγέλλει σημαντικές τροποποιήσεις του νόμου κυρίως όσον αφορά το ημερήσιο δικαίωμα.

«Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του μήνα στη Βουλή με στόχευση την προσέγγιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου πάνω σε διαφορετική βάση και φιλοσοφία», υποστήριξε ο κ. Παπαδεράκης, που στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου παραγωγών και πωλητών.

Όπως υποστήριξε ο γ.γ Εμπορίου πλέον στη στόχευση μπαίνουν και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε εμποροπανηγύρεις, θρησκευτικές γιορτές αλλά και δράσεις σε αγορές χωρίς μεσάζοντες.

Τέλος αναφορικά με το ζήτημα των ελέγχων και των προστίμων ο κ. Παπαδεράκης τόνισε πως είναι σημαντική η τήρηση του νόμου, ενώ τα πρόστιμα «απλοποιούνται» και φυσικά θα υπάρχει διακύμανσή τους ανάλογα με την παράβαση και τις περιπτώσεις όπου παρουσιάζεται υποτροπή.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας και το Σωματείο Παραγωγών και Μικροπωλητών Λάρισας, ενώ δεν έλειψαν οι διαφωνίες των παραγωγών για το «ημερήσιο δικαίωμα», καθώς και οι φωνές απόγνωσης για τη ζημιά που υφίσταται ο κλάδος από το παραεμπόριο.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ