ΓΑΛΛΙΑ: ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Ταραχές θα μπορούσαν να ξεσπάσουν σε πόλεις της Γαλλίας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, προειδοποίησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς οι πιο απρόβλεπτες εκλογές εδώ και δεκαετίες διεξάγονται εν μέσω αυξημένου συναγερμού για τρομοκρατικές ενέργειες.

Οι ταραχές είναι σχεδόν βέβαιες εάν η ακροδεξιά αρχηγός, Μαρίν Λε Πεν, και ο ακροαριστερός αντίπαλός της, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, περάσουν στον δεύτερο και τελικό γύρο στις 7 Μαΐου, σύμφωνα με έκθεση της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το εμπιστευτικό έγγραφο, που διέρρευσε στην εφημερίδα Le Parisien, αναφέρει ότι στην κορυφή της λίστας πιθανών προβλημάτων ασφαλείας, καθώς εκατομμύρια Γάλλοι θα πηγαίνουν στις κάλπες, είναι η “τζιχαντιστική απειλή”.

Η έκθεση αυτή ήρθε δύο μέρες μετά την δολοφονία ενός αστυνομικού από τζιχαντιστή στη λεωφόρο Champs Elysées στο Παρίσι, η οποία έφερε τα θέματα ασφάλειας πίσω στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας .

Περίπου 50.000 αστυνομικοί και 7.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν για να προστατεύσουν τους ψηφοφόρους σε όλη τη Γαλλία την Κυριακή για τον πρώτο γύρο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε τετραμερή κούρσα μεταξύ της Λε Πεν, του Μελανσόν, του σημαδεμένου από σκάνδαλα συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν, και του ανορθόδοξου κεντρώου, Εμανουέλ Μακρόν.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή έδειξε ότι η Λε Πεν και ο Μακρόν με 23%, προηγούνται του  Μελανσόν (19,5%) και του Φιγιόν (19%).

Όμως, λόγω του περιθωρίου λάθους των δημοσκοπήσεων, δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη ως προς το ποιοι δύο θα καταλήξουν στον δεύτερο γύρο των πιο απρόβλεπτων γαλλικών προεδρικών εκλογών εδώ και δεκαετίες, που έρχονται μετά από την απόφαση-σοκ του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ και τον προεδρικό θρίαμβο του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Η έκθεση των γαλλικών μυστικών πληροφοριών που διέρρευσε στο Le Parisien αναφέρει ότι οι αυθόρμητες διαδηλώσεις – οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε βίαιες – θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλες πόλεις και σε προβληματικές περιοχές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το απόγευμα της Κυριακής.

Η έκθεση μιλά για «δημόσιες ταραχές σε περίπτωση παρουσίας (στον δεύτερο γύρο) κομμάτων που λέγεται ότι είναι εξτρεμιστικά», όπως της Λε Πεν και του Μελανσόν που υποστηρίζεται από το κομμουνιστικό κόμμα. “Σε αυτή την περίπτωση, οι διαμαρτυρίες θα είναι σχεδόν βέβαιες”, αναφέρει.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης οτι οι αγρότες, το προσωπικό των νοσοκομείων και οι φοιτητές θα βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα αποτελέσματα. Ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστος, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι Γάλλοι ανησυχούν περισσότερο για την απασχόληση και την οικονομία παρά για την τρομοκρατία.

Η αντι-ΕΕ  και κατά των μεταναστών  Λε Πεν κινήθηκε γρήγορα για να παρουσιάσει τον εαυτό της ως την ισχυρότερη υποψήφια κατά των ισλαμιστών ριζοσπαστών σε μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που άρχισαν το 2015 και έχουν σκοτώσει περισσότερους από 230 ανθρώπους.

“Αυτός ο πόλεμος εναντίον μας είναι αμείλικτος και ανελέητος”, είπε, κατηγορώντας τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Ολλάντ για μια “δειλή” απάντηση στην απειλή.

Οι Μακρόν και Φιγιόν επίσης σε σύντομα τηλεοπτικά σποτ δεσμεύονται να προστατεύσουν τη χώρα.

Ο Μελανσόν ήταν ο μόνος από τους τέσσερις που έμεινε σταθερός στο χρονοδιάγραμμά του μετά την επίθεση της Πέμπτης, η οποία ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά τη σύλληψη δύο ανδρών στη Μασσαλία για υποψία προγραμματισμού επικείμενης επίθεσης εναντίον ενός από τους προεδρικούς υποψηφίους.

Κάλεσε για μια «Ευρώπη ανταρτών», κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι με τον Πάμπλο Ιγκλέσια, τον επικεφαλής του αριστερού κόμματος της Ισπανίας, Podemos.

“Πολλές Ευρώπες είναι δυνατές, δεν χρειάζεται να είναι μόνο η Ευρώπη τους”, δήλωσε ο Μελανσόν, ένας ευρωσκεπτικιστής που δεσμεύτηκε να επαναδιαπραγματευτεί τις συνθήκες με την ΕΕ.

telegraph.co.uk

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ