«Οργανώσαμε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και συνδιοργανωτή τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, τη συνάντηση των 10 κρατών με σημαντικό ιστορικό πολιτισμό που είναι η Κίνα, η Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Μεξικό, το Περού και η Βολιβία. »Παράλληλα, έχουμε αιτήματα και από άλλες χώρες, προκειμένου να συμμετάσχουν στο μέλλον», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Ο ίδιος αναφέρει ότι πρόκειται για συνάντηση των κρατών με σπουδαίο ιστορικό πολιτισμό, που εξακολουθεί να είναι επίκαιρος σήμερα και να επηρεάζει την ανθρωπότητα, αποτελώντας μορφή ήπιας ισχύος, αλλά και οικονομική δύναμη.
Την έναρξη των εργασιών της υπουργικής διάσκεψης του Φόρουμ την ερχόμενη Δευτέρα, θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Την Κυριακή αρχίζει και το διήμερο ακαδημαϊκό συνέδριο που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Φόρουμ, την έναρξη του οποίου θα κηρύξουν ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
«Σε αυτή τη Διεθνή Διάσκεψη έχουμε οργανώσει και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως είναι μια συναυλία του κ. Μικρούτσικου και μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Έχουμε οργανώσει Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο θα γίνει με ακαδημαϊκούς από όλες τις προαναφερόμενες χώρες και βέβαια, το κύριο είναι η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών που θα συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε, κατά τον καλύτερο τρόπο, προς όφελος της ειρήνης και των λαών μας τη δυνατότητα και τις συνεργασίες μας στον πολιτισμό», προσθέτει.
Ιδιαίτερος κόμβος η Ελλάδα
Σε ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών για την πρώτη υπουργική διάσκεψη του φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερος κόμβος, τόσο γεωστρατητικός όσο και πολιτιστικός, όπου συναντούνται οι πολιτισμοί της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως η Ελλάδα είναι χώρα ειρήνης και ασφάλειας, με μεγάλη παράδοση πολιτισμού και πρέπει και μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την ιδιαιτερότητα και αυτή την κληρονομιά, και τόνισε πως η πρωτοβουλία του για το φόρουμ αρχαίων πολιτισμών «συνδέεται με την πολυδιάστατη πολιτική ήπιας ισχύος που ακολουθούμε και αφορά στην αξιοποίηση των πνευματικών, παραδοσιακών, ιστορικών, πολιτιστικών ζητημάτων».
Σκιαγραφώντας το χρονικό της πρωτοβουλίας αυτής, ανέφερε πως την προβάλλει ο ίδιος προσωπικά από τη δεκαετία του ’90 και υπενθύμισε πως την ανήγγειλε τον Οκτώβρη του 2015, μετά τη λήξη της πρώτης διάσκεψης για τον θρησκευτικό πλουραλισμό. Επίσης, σημείωσε το ιδιαίτερο, άμεσο ενδιαφέρον που επέδειξε η Κίνα γι’ αυτή την πρωτοβουλία «Συμφωνήσαμε μαζί τους και κάναμε μαζί την πρόσκληση για το φόρουμ. Ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός είναι δύο παράλληλοι, μεγάλοι πολιτισμοί. Ο κινεζικός πολιτισμός έχει βάλει τη σφραγίδα του στη νοτιοανατολική Ασία», πρόσθεσε.
«Επενδύουμε στους πολιτιστικούς μας πόρους σαν ένα μέσο ενίσχυσης της διαχρονικής γεωπολιτικής μας παρουσίας στον κόσμο», υπογράμμισε για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».