Η «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ», ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από κοινού με την Δημοτική Αρχή Λαρισαίων, εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη ανεργία που δημιουργεί το εκμεταλλευτικό σύστημα που οι ίδιοι στηρίζουν, προπαγανδίζουν ως απάντηση την απάτη της λεγόμενης «Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας»,

που δήθεν προχωράει σε δραστηριότητες με γνώμονα όχι μόνο το κέρδος, αλλά οξυμμένες κοινωνικές ανάγκες.

Με την «Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία» στην πράξη επιχειρείται η «αθώωση» του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, προβάλλοντας δήθεν τη δυνατότητα ύπαρξης οικονομικών δραστηριοτήτων μέσα στον καπιταλισμό, που θα έχουν ως αποκλειστικό στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Είναι όρος αποπροσανατολιστικός, αφενός επειδή ο κρατικός και ο ιδιωτικός τομέας στον καπιταλισμό εξυπηρετούν τις ανάγκες της διευρυμένης αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου, αφετέρου επειδή στο έδαφος του καπιταλισμού καμιά ιδιωτική δραστηριότητα που δε στοχεύει στο κέρδος δεν έχει οικονομική σημασία.

Η «Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία» είναι μηχανισμός ακόμα μεγαλύτερης μείωσης των κρατικών κοινωνικών παροχών, μεταφέροντας την ευθύνη μιας σειράς δραστηριοτήτων σε αυτή. Με βασικό όχημα τους Δήμους και τις Περιφέρειες, συμβάλλει πρωταρχικά στην απενοχοποίησης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και της ταξικής εκμετάλλευσης. Εκτός των άλλων, αναπτύσσεται σε τομείς κοινωνικών υπηρεσιών, αντικαθιστώντας την ανάγκη μαζικών μόνιμων προσλήψεων από το κράτος, αλλά κι επιπλέον μέτρων στήριξης των ανέργων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μοιράζουν εκατοντάδες δις. ευρώ από την φοροληστεία των εργαζομένων, για την επιδότηση τέτοιων επιχειρήσεων ή άλλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων για δήθεν νέες θέσεις εργασίας, αρνούνται πεισματικά να δώσουν επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, που σήμερα μόλις το 10% δικαιούται. Συμβάλλει επίσης τα μέγιστα στην αφαίρεση εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων, αξιοποιώντας και τον «εθελοντισμό».

Η «κοινωνική οικονομία» δεν αφορά αποκλειστικά τις κρατικές κοινωνικές παροχές, αλλά μέσω των «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) εξαπλώνεται σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. κατασκευές) και αξιοποιείται ως μηχανισμός προσωρινής εκτόνωσης της μεγάλης ανεργίας. Ουσιαστικά η «Κοινωνική Οικονομία» λειτουργεί ως ένας επιπλέον μοχλός επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης, με την «εθελοντική» εργασία, τα διευρυμένα ωράρια και τους χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων σε αυτή, στο όνομα του «κοινωνικού χαρακτήρα» αυτών των δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο της Ε.Ε συγκροτείται «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» 100.000 εθελοντών, για την «αντιμετώπιση κρίσεων» σε κράτη-μέλη της.

Το ΕΚΝΛ, δεν θεωρεί επομένως ότι η λεγόμενη «κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία» μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην τεράστια ανεργία που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα και οι πολιτικές διαχείρισής του, αλλά ο οργανωμένος ταξικός αγώνας εργατών και ανέργων για την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των ανέργων, συνδυασμένος με την διεκδίκηση βαθιών αλλαγών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας, προς όφελος της εργατικής τάξης, για να εξαλειφθεί οριστικά η ανεργία και να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, χωρίς αυτές να γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας από μια χούφτα εκμεταλλευτές.

Το ΕΚΝΛ, διεκδικεί άμεσα:

  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα. Μείωση των ωρών εργασίας σε 7ωρο-5θήμερο-35ωρο, χωρίς μείωση, αλλά με αύξηση μισθών με ΣΣΕ και δικαιώματα.
  • Καμία απόλυση συμβασιούχου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυτό αφορά και την Περιφέρεια. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας.
  • Άμεσες μαζικές προσλήψεις πλήρους και μόνιμης εργασίας στους τομείς δημόσιας Υγείας-Πρόνοιας, Εκπαίδευσης, ΟΤΑ, σε έργα κοινωνικών υποδομών, για μείωση της ανεργίας και κάλυψη κενών.
  • Να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και Οινοπνεύματος στη Λάρισα, με την ευθύνη του κράτους.
  • Επανασύσταση του ΟΕΚ. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση νέων Εργατικών Κατοικιών στα οικόπεδα του, στο Ν. Λάρισας.
  • Να μην μετατραπεί το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση της εργοδοσίας.
  • Επίδομα 600 ευρώ το μήνα, σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις για όσο είναι άνεργοι.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους άνεργους και τις οικογένειές τους.
  • Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και σταθερών τηλεφώνων. Μείωση των τιμολογίων τους κατά 50% για τους άνεργους & απλήρωτους.
  • Διαγραφή του 50% των οφειλών εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια και τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά. Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο. Καμία κατάσχεση σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ανέργου.
  • Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια για την πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία της λαϊκής οικογένειας, οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τα διόδια.
  • Δωρεάν μετακίνηση στις αστικές, υπεραστικές συγκοινωνίες, με κρατική κάλυψη.
  • Να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος το διάστημα της ανεργίας χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες.
  • Κατάργηση των μειωμένων αποζημιώσεων απόλυσης με προειδοποίηση και επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης σε όλους.
  • Επιδότηση του ενοικίου στο 100% απ’ το κράτος στους ανέργους.
  • Κρατική αγορά, συγκέντρωσης και διάθεσης δωρεάν τροφίμων σε ανέργους, μερικά απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
  • Δημιουργία σύγχρονων ξενώνων αστέγων με κρατική χρηματοδότηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ