ΜΙΑ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΗ ΝΕΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ: ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΙΜΑ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι οι πνεύμονες παίζουν ένα πολύ πιο πολύπλοκο ρόλο στα σώματα των θηλαστικών από ό, τι πιστεύαμε, με νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι δεν διευκολύνουν μόνο την αναπνοή, αλλά παίζουν και βασικό ρόλο στην παραγωγή αίματος.

Σε πειράματα που αφορούσαν ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παράγουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια αιμοπετάλια (μικροσκοπικά κύτταρα αίματος) ανά ώρα, που αντιστοιχούν στην πλειοψηφία των αιμοπεταλίων στην κυκλοφορία των ζώων. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα: ότι ο μυελός των οστών παράγει όλα τα συστατικά του αίματός μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο ανακάλυψαν επίσης μια άγνωστη μέχρι πρότινος ομάδα βλαστικών κυττάρων του αίματος η οποία κάνει αυτό να συμβαίνει μέσα στον ιστό του πνεύμονα – κύτταρα που εσφαλμένα θεωρούνταν ότι κυρίως κατοικούν στο μυελό των οστών.

“Αυτό το εύρημα σίγουρα δείχνει οτι οι πνεύμονες δεν είναι μόνο για αναπνοή, αλλά και ένας βασικός συνεργάτης στο σχηματισμό κρίσιμων πτυχών του αίματος”, λέει ένας από τους ερευνητές, ο Mark R. Looney.

“Αυτό που παρατηρήσαμε εδώ σε ποντίκια υποδηλώνει έντονα ότι ο πνεύμονας μπορεί να διαδραματίζει βασικό ρόλο στον σχηματισμό αίματος και στους ανθρώπους.”

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ