ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η παρέμβαση του Β. Κόκκαλη στη γενική συνέλευση του ΣΘΕΒ

Πεπεισμένος πως η χώρα μας, μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, βρίσκεται “στην τελική ευθεία για την οικονομική σταθεροποίηση της χώρας που θα σημάνει και την αναπτυξιακή της ανάσταση” εμφανίστηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΘΕΒ το απόγευμα της Κυριακής.

Όπως εξήγησε, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης “θα πέσει στην ελληνική οικονομία ένα ποσό σχεδόν ίσο με το 2% του ΑΕΠ με τη μορφή αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών”.

Πρόσθεσε δε, ότι “το πέρας αυτής της αξιολόγησης ικανοποιεί και τις τρεις βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη: Την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα βελτιώσει τη ρευστότητα στην οικονομία και την αγορά, την αποπληρωμή ληξηπρόθεσμων χρεών στους επόμενους μήνες, δηλαδή άμεσα και την οριστική απομάκρυνση του κλίματος αβεβαιότητας και κάθε κακόβουλης σκέψης περί χρεοκοπίας ή εξόδου από την ευρωζώνη”.

“ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ”

Σχολιάζοντας το σκληρό “πόκερ” που παίζεται μεταξύ των θεσμών με φόντο την ελληνική κρίση και το θέμα του χρέους, ο κ. Κόκκαλης είπε μεταξύ άλλων: “Μας κατηγορούν ως κυβέρνηση ότι φέρουμε μερίδιο ευθύνης στις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που παίζονται σ’ αυτό το σήριαλ. Σαφώς και ως μέρος αυτής της δαιδαλώδους διαδικασίας ανταλλαγής απόψεων και ανάμειξης συμφερόντων όλοι πρέπει να θέτουν τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων.

Από την άλλη όμως, είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως ο μοναδικός ουσιαστικός λόγος που δεν έχει κλείσει η συνολική συμφωνία μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε, είναι η διάσταση Σόιμπλε – ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Μπορεί με τις τελευταίες δηλώσεις του ο γερμανός υπουργός οικονομικών να δείχνει διάθεση να νερώσει το κρασί του, όμως αυτό που τόσο καιρό επιδιώκουν με σθένος – και φυσικά κόστος για τη δική μας χώρα – οι γερμανοί, είναι να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη ως οφείλουν.

Γιατί δε χρειάζεται να είναι οικονομολόγος κανείς για να κατανοήσει πως η γερμανική πλευρά επιμένει σε υψηλά – για να μην πω παράλογα – πλεονάσματα που αν εφαρμοστούν θα εξοντώσουν την οικονομία της χώρας μας, μόνον και μόνον για να μην αποδεχθούν το πανθομολογούμενο γεγονός πως το ελληνικό χρέος χρειάζεται κούρεμα.

Βλέπετε υπάρχουν μπροστά μας και οι εκλογές, οπότε θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι η κυρία Μέρκελ θα θυσιάσει τα εκλογικά της ποσοστά για να διευθετήσει μία ώρα αρχύτερα το ελληνικό ζήτημα. Κι εδώ κυρίες και κύριοι γίνεται κάτι παραπάνω από σαφές, πως σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση η χώρα μας, ας μη γελιόμαστε, είναι μόνη της. Κάθε πλευρά κινείται με βάση το ίδιο συμφέρον και όχι εξετάζοντας τις ανάγκες του μεγάλου ασθενή που λέγεται Ελλάδα.

Ας σκεφτούν λοιπόν καλύτερα όλοι εκείνοι που αβίαστα σπεύδουν να σταυρώσουν την ελληνική κυβέρνηση για δήθεν καθυστερήσεις και αδυναμία και ας φιλτράρουν με περισσότερο σκεπτικισμό συμπεριφορές της αντιπολίτευσης που σπεύδουν να υιοθετήσουν θέσεις των δανειστών, για να δείξουν καλή διαγωγή για το μέλλον”.

“ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ”

Το κυβερνητικό στέλεχος εκτίμησε πως το κλίμα στην αγορά, παρά τις αντιξοότητες και την αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, καλυτερεύει, επικαλούμενος τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΟΒΕ, όπου βελτιώνεται οριακά ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος τον Μάρτιο φθάνοντας στις 93,4 µονάδες έναντι 92,9 µονάδων τον Φεβρουάριο.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο “στρατηγικής και ζωτικής σημασίας για την οικονομία” θέμα των εξαγωγών, όπου σύμφωνα με τη διεύθυνση συντονισμού και εποπτείας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, “οι εξαγωγές το 2016, μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, παρουσίασαν αξιοσημείωτη αντοχή και παρόλη την οικονομική συγκυρία συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, οι ελληνικές εξαγωγές (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) εμφανίζονται το 2016 ενισχυμένες κατά 225,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015 και η άνοδος αυτή ανέρχεται σε 1,2%”.

“ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ”

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε πως “πρέπει να γνωρίζει αυτός ο λαός πως όλα όσα αρνητικά επέφερε αυτός ο επώδυνος συμβιβασμός, αποτελούν το ακριβό τίμημα που θα μας δώσει τη χρυσή ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα.

Να βάλουμε τελεία και παύλα στο φαύλο κύκλο του διεφθαρμένου δικομματισμού που μας έφερε σ’ αυτά τα κακά χάλια. Να αφήσουμε για πάντα πίσω μας το στρεβλό μοντέλο που χτίστηκε πάνω σε λαϊκίστικες πολιτικές της δεκαετίας του ’80 και σε συνθήματα του τύπου “Τσοβόλα δώστα όλα”. Πολιτικές που αδρανοποίησαν τις υγιείς δυνάμεις αυτής της χώρας και έδωσαν πρόσφορο έδαφος σε έναν άνευ προηγουμένου παρασιτισμό στα ευρωπαϊκά κονδύλια και το δημόσιο τομέα. Όλα αυτά, σε βάρος του ιδιωτικού τομέα φυσικά.

Έτσι μόνον θα κόψουμε και το τελευταίο κεφάλι της λερναίας Ύδρας που λέγεται οικονομική κρίση και που υποθηκεύει – εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια – το μέλλον της χώρας μας.

“Στην ιστορία κάθε επιτυχίας, θα βρεις κάποιον που πήρε μια θαρραλέα απόφαση” είχε κάποτε πει ο αυστριακός γκουρού του μάνατζμεντ Πίτερ Ντρούκερ.

Αυτό ακριβώς λοιπόν πράττει καθημερινά η κυβέρνηση, με θάρρος, μεθοδικότητα, συνέπεια και προπαντός αίσθηση του εθνικού συμφέροντος” κατέληξε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ