Ειδικότερα, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2015 με αρμοδιότητα του τότε αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων και των εργαστηριακών κέντρων. Επειτα από προσφυγές της Πανελλήνιας Ενωσης Διευθυντών Εκπαίδευσης και 57 διευθυντών σχολείων, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε σε πρόσφατη απόφασή του ότι ο τρόπος επιλογής που καθιερώθηκε με τον επίμαχο νόμο είναι αντισυνταγματικός, καθώς «η αρμοδιότητα επιλογής δόθηκε στον σύλλογο διδασκόντων στον οποίο μετέχουν (αδιακρίτως) όλοι οι υπηρετούντες στην οικεία σχολική μονάδα μόνιμοι και αναπληρωματικοί εκπαιδευτικοί και με τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας». Ουσιαστικά, η επίμαχη ρύθμιση ήταν η ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων για τους υποψήφιους διευθυντές.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, στο τελικό σχέδιο για την επιλογή των διευθυντών στη μοριοδότηση θα μετρούν τα τυπικά προσόντα κάθε υποψηφίου, δηλαδή η προϋπηρεσία του και τα πτυχία. Επίσης θα μοριοδοτείται η συνέντευξη την οποία θα δίνουν οι υποψήφιοι σε υπηρεσιακό συμβούλιο διευρυμένης σύνθεσης. Στο υπηρεσιακό συμβούλιο, ο σύλλογος διδασκόντων θα καταθέτει την αιτιολογημένη γνώμη του για κάθε υποψήφιο, η οποία θα υπολογίζεται στην τελική κρίση των μελών του συμβουλίου, ωστόσο δεν θα μοριοδοτείται. Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου φέρεται να στέλνει μήνυμα στους εκπαιδευτικούς ότι θα εκφράζουν τη γνώμη τους για τους μελλοντικούς διευθυντές τους.
Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάιο, ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου και πάντως προτού τα σχολεία κλείσουν για τις θερινές διακοπές.
Καθημερινή / Απόστολος Λακασάς