ΈΚΘΕΣΗ «ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΕΙΑ» ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΈΤΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

 

Τιμώντας τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα θα φιλοξενήσει την περιοδική έκθεση «Σπουδή στην Οδύσεια», η οποία θα εγκαινιαστεί στις 5 Μαΐου, στις 20:00 η ώρα. Πρόκειται για αφιερωματική έκθεση στον σπουδαίο Έλληνα λογοτέχνη, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Έτους Νίκου Καζαντζάκη»,

όπως έχει ανακηρυχθεί το έτος 2017 από το Υπουργείο Πολιτισμού με την αφορμή της συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατό του. Σκοπός της έκθεσης είναι η ποικιλότροπη αποτύπωση της εμβληματικής μορφής του Ν. Καζαντζάκη, αλλά και η συμβολή στην προβολή του έργου του μέσα από τη ματιά των σύγχρονων δημιουργών.

Η «Σπουδή στην Οδύσεια» περιλαμβάνει 25 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και μικτής τεχνικής καταξιωμένων καλλιτεχνών αλλά και αποφοίτων και φοιτητών της κατεύθυνσης Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπό την επιμέλεια του καθ. Έκτορα Παπαδάκη. Τα έργα έχουν δημιουργηθεί με βάση τα εννοιολογικά και πραγματολογικά στοιχεία μίας λέξης που ο κάθε εικαστικός έχει επιλέξει από την «Οδύσεια» του Ν. Καζαντζάκη. Η ιδιαιτερότητα των λέξεων αυτών είναι πως είναι αθησαύριστες, μιας και δεν βρίσκονται σε κανένα λεξικό. Έτσι, συγκροτείται ένα αποτέλεσμα, όπου τα έργα της έκθεσης με τις επιλεγμένες λέξεις αρθρώνουν ένα συλλογικό «Αλφαβητάρι» από το Α έως το Ω. Η έκθεση συμπληρώνεται με προσωπογραφίες του Νίκου Καζαντζάκη, είτε πίνακες είτε γλυπτά πορτρέτα.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σχετικά με τον «ανατρεπτικό» Νίκο Καζαντζάκη.

Η έκθεση θα υλοποιηθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη και το Μουσείο Καζαντζάκη.

Διάρκεια έως 4 Ιουνίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ