ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΕΠΙΖΗΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Στη Λάρισα ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Συλλούρης που συναντήθηκε με περιφερειάρχη και δήμαρχο

«Η Τουρκία αποζητά μια διευθέτηση που θα μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο, προκειμένου να την ελέγχει μέσα από συμφωνίες που θα αφορούν στη Διακυβέρνηση και την Ασφάλειά της, ενώ μετά τη Γενεύη έχει ζητήσει έλεγχο στην πολιτική δημογραφικού ελέγχου του νησιού»,

τόνισε εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της Τουρκίας ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Συλλούρης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή του στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κύπριου αξιωματούχου στόχος της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Κυπριακή ΑΟΖ σε «γκρίζα ζώνη» και να τη θέσει σε διαπραγμάτευση, ενώ απώτερος στόχος παραμένει « ή η πλήρης κατάληψη της Κύπρου ή ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου μέσω της λύσης».

Αναφερόμενος στο θέμα της κρίσης ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής χαρακτήρισε ως «λάθος» να συγκρίνονται οι καταστάσεις σε σχέση με την Κύπρο, όπου όπως δήλωσε τα πράγματα σε τουρισμό και παροχή υπηρεσιών μπορεί να πηγαίνουν καλά ωστόσο υπάρχει ανεργία και δυσλειτουργία των τραπεζών που έφερε το κλείσιμο επιχειρήσεων.

«Το επίπεδο των διμερών σχέσεων είναι άψογο», κατέληξε ο κ. Συλλούρης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα και στην ανάγκη αξιοποίησης των ευκαιριών που δίνονται μέσω των τριμερών επαφών Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας και Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Νωρίτερα ο κ. Συλλούρης είχε σειρά επαφών με τοπικούς φορείς, ενώ στις 20.30 το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Κυπριακό: Στη δίνη πολλών παζαριών και πολλών σεναρίων» στο Μέγαρο των Δικηγόρων, την οποία διοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας και ο Σύλλογος Κυπρίων ν. Λάρισας.

Στο δημαρχείο

Τον  Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτριος Συλλούρης, υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Ο κ. Συλλούρης, βρίσκεται στη Λάρισα προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνεται, σήμερα στις 8.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Δικηγόρων Λάρισας,  από το Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας και το Σύλλογο Κυπρίων ν. Λάρισας, με θέμα «Κυπριακό: Στη δίνη πολλών παζαριών και πολλών σεναρίων».

Ο κ. Καλογιάννης, καλωσόρισε στη Λάρισα, τον ανώτερα θεσμικό παράγοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ακολούθησε εκτενής συζήτηση.

Ο κ. Συλλούρης στην επίσκεψή του στο δημαρχείο, συνοδεύονταν από τον  Πρόξενος της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη κ. Αντώνης Μανδρίτης,  τον πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας  κ. Ντ. Αυγουστή και τον α’ αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Τρύφων Τσάτσαρο, ενώ στη συνάντηση παρέστη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημ. Τάχος.

Στην περιφέρεια

Τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ Κώστα Αγοραστό επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Συλλούρης. Ο κ. Συλλούρης, βρίσκεται στην Λάρισα προσκεκλημένος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας στα πλαίσια εκδήλωσης του Συλλόγου. Ο κ. Αγοραστός ενημέρωσε τον κ. Συλλούρη για την εξέλιξη του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας, αλλά και για τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας «που δημιουργούν θέσεις εργασίας και μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα της συνάντησης οι δυο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με κυρίαρχα εκείνο του Κυπριακού και της οικονομίας. Ο κ. Αγοραστός εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία ότι «και η Κύπρος και η Ελλάδα θα ξεπεράσουμε τη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία και θα προχωρήσουμε στο δρόμο της ανάκαμψης και βεβαίως, και της διαμόρφωσης συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Ως δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, μπορούμε να έχουμε ρόλο στις εξελίξεις αν αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ