ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εξαγωγών και της προστασίας της φυτικής παραγωγής, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ημερίδα με θέμα: «Ελαχιστοποίηση του Φυτοϋγειονομικού Κινδύνου – Διευκόλυνση του Εμπορίου».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στην εξαγωγή και διακίνηση φυτών και φυτικών προϊόντων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πρωτογενής φυτική παραγωγή χωρίς να παρεμποδίζεται το εμπόριο. Επίσης έγινε ενημέρωση για τον επιβλαβή οργανισμό Xyllela fastidiosa και τους τρόπους αντιμετώπισης της επικείμενης απειλής. Εισηγητές των ομιλιών ήταν οι υπάλληλοι του Τμήματος Ελέγχου της  Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ κ.κ. Σταυρούλα Ιωαννίδου και Χρήστος Αραμπατζής.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με συντονιστή τον προϊστάμενο του Τμ. Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Δρ. Δημ. Σταυρίδη, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους συμμετέχοντες εξαγωγικούς φορείς,  παραγωγούς, διακινητές και στις αρμόδιες αρχές φυτοϋγειονομικού ελέγχου. Αποτυπώθηκαν προβλήματα που αφορούν την παράνομη διακίνηση –εμπορία αγροτικών προϊόντων και τονίσθηκε η σημασία της φυτοϋγείας και της εφαρμογής της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας με ενιαίο τρόπο σε όλη την χώρα. Επισημάνθηκαν μια σειρά κοινών βημάτων που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προωθηθούν οι εξαγωγές και να ελαχιστοποιηθεί ο φυτοϋγειονομικός κίνδυνος που ενέχει το εμπόριο.

Οι φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της χώρας και οι εξαγωγείς συμφώνησαν στην αναγκαιότητα βέλτιστων πρακτικών, όπως η συχνή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ιδιωτικού τομέα και αρμοδίων αρχών, η ψηφιοποίηση των φυτοϋγειονομικών διαδικασιών σύστημα ηλεκτρονικού φυτοϋγειονομικού μητρώου – δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού πιστοποιητικού φυτοϋγείας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες, ΠΕ Λάρισας – Δημ. Παπαδημόπουλος, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής – Βασ. Χατζόπουλος και Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης – Αθ. Παιδής, ο Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λάρισας κ. Παν. Καλφούντζος, ο Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας Θεσσαλίας κ. Νικ. Γαβριήλ καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Κ. Δεσπόπουλος και Απ. Μπίλης.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com