Ο “ΚΟΦΤΗΣ” ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!!

 

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών που κάνει λόγο για σφαγή στις μεταθέσεις της Πρωτοβάθμιας για το 2017–2018!

Η κυβέρνηση τσακίζει στην κυριολεξία τη ζωή χιλιάδων εκπαιδευτικών στερώντας τους το δικαίωμα να ζήσουν και να εργαστούν στον τόπο τους και να είναι μαζί με τις οικογένειές τους!

Αφού “εξοικονόμησε” χιλιάδες εκπαιδευτικούς από τις αντιδραστικές αλλαγές στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, αφού χιλιάδες προνήπια είναι στα αζήτητα και χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες έξω από τη δημόσια Ειδική Αγωγή, αφού καταργεί, κλείνει ή υποβαθμίζει δομές στην εκπαίδευση, απέλυσε 4000 αναπληρωτές και τώρα τσακίζει και πάλι τη ζωή χιλιάδων εκπαιδευτικών αφού τους στερεί ακόμα και τη μετάθεση!

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, σε μια περίοδο που έχουν χάσει ήδη 6 μισθούς αναγκάζονται να ζουν πολλά χιλιόμετρα μακριά από την οικογένειά τους, να συντηρούν δύο σπίτια, να αφήνουν πίσω ή να “σέρνουν” μαζί τους κάθε χρόνο μικρά παιδιά, να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς τη στήριξη των γονιών τους.

Τη φετινή χρονιά στην Πρωτοβάθμια από τις 4.844 αιτήσεις στη γενική αγωγή δόθηκαν 528 μεταθέσεις, δηλαδή το 10,9%! Κι όλα αυτά σε συνέχεια της περυσινής σφαγής όπου είχε καλυφθεί το 8,78%!

Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ο κόφτης λειτούργησε κλιμακωτά και σε όλα τα επίπεδα: Οι Διευθυντές  Εκπαίδευσης έστειλαν πάνω από 3000 κενά, με βάση βέβαια τη δική τους εκτίμηση και με δεδομένα τα πολυπληθή τμήματα. Οι Περιφερειακοί Διευθυντές τα έκαναν 1700 (!) και τελικά δόθηκαν 528 μεταθέσεις! Μάλιστα υπήρξε και απόφαση του ίδιου του Υπ. Παιδείας που έκοψε τα κενά που έστειλε Περιφερειακή Διευθύντρια! Με τη μέθοδο αυτή σε ολόκληρες περιοχές έγιναν μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές μεταθέσεις (Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη) και στις άλλες ο “κόφτης” λειτούργησε δραστικά!

Είναι οι δεύτερες… λιγότερες μεταθέσεις που έγιναν ποτέ στην Εκπαίδευση!

Τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες βεβαιωμένα οργανικά κενά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας είναι πρόκληση να μην ικανοποιείται το αυτονόητο δικαίωμα της μετάθεσης για χιλιάδες συναδέλφους και να εγκλωβίζονται για χρόνια μακριά από τους δικούς τους.

Στο ν. Λάρισας , ενώ υπάρχουν δεκάδες πραγματικά κενά, με τις περσινές αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις του υπουργείου στα προγράμματα του πρωινού και ολοήμερου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου, η κυβέρνηση δεν καλύπτει για δεύτερη συνεχή χρονιά ούτε τα οργανικά κενά που δόθηκαν από την υπηρεσία στο υπουργείο.

Καλούμε  τους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση που μειώνουν τις θέσεις των εκπαιδευτικών και υποβαθμίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες στην εκπαίδευση, με σπάσιμο των υπεράριθμων σε μαθητές τμημάτων, με καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και με τη λειτουργία των αναγκαίων εργαστηρίων. Να απαντήσουν σ’ αυτή την τραγική κατάσταση με τη συμμετοχή τους στη Γενική Απεργία  στις 17/5, Να απαιτήσουν να καλυφθούν τα κενά με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και να γίνει άμεσα νέος γύρος μεταθέσεων, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που έχουν να κάνουν με τα χιλιάδες πραγματικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία.