Ο στρατός των ΗΠΑ προχώρησε σε επιτυχημένη εκτόξευση μη οπλισμένου βαλλιστικού πυραύλου από τη βάση “Malmstrom and Vandenberg Air Force” της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλιφόρνια.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο συγκεκριμένος διηπειρωτικός πύραυλος μπορεί να οπλιστεί με οποιασδήποτε μορφής κεφαλή, ακόμη και με πυρηνικά, πλήττοντας στόχους σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις.
Για την ακρίβεια, ο “Minuteman 3 intercontinental” διένυσε μία απόσταση 6.800 χιλιομέτρων, πριν καταπέσει στην ατόλη Kwajalein, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Minuteman III Launch
Τα αμερικανικά ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν τα πλάνα της δοκιμής, έγραψαν πως με αυτή την εκτόξευση ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα προς τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Παρόλα αυτά, επισήμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνείται πως η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου είχε να κάνει με τη διπλωματική ένταση με τη Β. Κορέα.
Αντιθέτως, τονίστηκε ότι η δοκιμή ήταν το κομμάτι της πυρηνικής δύναμης της χώρας και προγραμματιζόταν εδώ και 10 μήνες με σκοπό να δοκιμαστεί η ετοιμότητα και η ευαισθησία των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ.
Check out
Παρόμοια δοκιμή έγινε από τις ΗΠΑ στις 26 Απριλίου από τη βάση “North Vandenberg” που βρίσκεται επίσης στην Καλιφόρνια. Σημειώνεται πως ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών έχει στην κατοχή του 450 παρόμοιους πυραύλους που μπορούν να διανύσουν απόσταση μεγαλύτερη των 12.000 χιλιομέτρων.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ρεξ Τίλερσον. Όπως ανέφερε, η Αμερική επεξεργάζεται σχέδιο νέων κυρώσεων, αν η Πιονγκγιάνγκ συνεχίσει να διατηρεί την ένταση.
“Ετοιμάζουμε πρόσθετες κυρώσεις, αν αποδειχθεί ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας χρειάζονται πρόσθετες κυρώσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον σε δηλώσεις τους σε υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Με αφορμή την ένταση με τη Β. Κορέα, η Ουάσιγκτον ξεκίνησε άλλωστε και την εγκατάσταση του “αντιπυραυλικού” συστήματος THAAD σε νοτιοκορεατικό έδαφος, γεγονός που αντιμετωπίζεται με αρνητικό πρόσημο από το Πεκίνο, το οποίο εκτιμά πως αυτή η ενέργεια ανατρέπει τη στρατιωτική ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή.