ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ 3ο ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ

Μαζί με τον συλλογικό τόμο που επιμελήθηκε η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος κ. Ν. Τσιτσανούδη

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Επιστημών Αγωγής, Π.Τ.Ν., οι εκδόσεις Gutenberg και το βιβλιοπωλείο Άνεμος οργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του συλλογικού τόμου:

Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως σήμερα που επιμελήθηκε η κ. ΝικολέτταΤσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και FellowofComparativeStudies, CHS – GR (2014-15) του Πανεπιστημίου Harvard.H εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Μαΐου και ώρα και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα «Λίντο Οργανισμός» (Ηφαίστου 2, Λάρισα, “Κλίμαξ”) απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο της πόλης.Ο τόμος αποτελεί γέννημα των δύο Θερινών Πανεπιστημίων «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την  υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, του Γραφείου Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και της Ορθοδόξου Ορθόδοξος Ακαδημίας Κρήτης.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι κ.κ.

-Μαρία Σακελλαρίου

Καθηγήτρια, Πρόεδρος Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

-Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη

Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ακαδημαϊκή Διευθύντρια 3ου Θ.Π.

-Ιωάννης Στεφανίδης

Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-Γιάννης Μαμάης

Διευθυντής Πολιτιστικού Προγράμματος 3ουΘ.Π., εκδότης

-Χαράλαμπος Στεργιούλης

Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Συντονισμός: Χρήστος Μπεχλιβάνος, δημοσιογράφος.

Το βιβλίο εντάσσεται στη Γλωσσολογική Βιβλιοθήκη των εκδόσεων Gutenberg και σχεδιάστηκε καλλιτεχνικά από τον κ. Γιάννη Μαμάη.  Περιλαμβάνει κείμενα για τη διδασκαλία και τις χρήσεις της ελληνικής γλώσσας σε σύγχρονα περιβάλλοντα, ενώ στο δεύτερο μέρος του δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της ελληνικής γλώσσας με την επικοινωνία, από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα. Στην έκδοση έχουν ενσωματωθεί άρθρα για την εξουσία, την οικονομική κρίση και τις απεικονίσεις τους στα σύγχρονα ΜΜΕ.Σε αυτή συμμετέχουν Καθηγητές από Ελληνικά ΑΕΙ καθώς και από τα Πανεπιστήμια του Harvard και του RioDeJaneiro.

Στo πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης θα ανακοινωθεί επίσημα η διοργάνωση του 3ου Θερινού Πανεπιστημίου στο Γαύριο της Άνδρου, από 9 έως 16 Ιουλίου, με θέμα: «Η λογοκρισία απέναντι στον λόγο και την κρίση. Τα όρια του επιτρεπτού λόγου».

Ειδικότερα, το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Φέτος για  δεύτερη χρονιά υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard. Θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές:

-Η λογοκρισία στον δημόσιο λόγο. Ιστορική αναδρομή και επίκαιρες προσεγγίσεις.

-Λογοκρισία και δημοσιογραφικός λόγος. Πολιτική λογοκρισία και επικοινωνία.

-Εξουσία και μηχανισμοί λογοκρισίας και επιβολής.

-Γλωσσική λογοκρισία και γλωσσικός σχεδιασμός. Η λογοκρισία στη μουσική, στο θέατρο, στη γελοιογραφία, στην ερωτική λογοτεχνία.

-Κριτικός γραμματισμός και Κριτική Ανάλυση Λόγου. Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης από την παιδική ηλικία.

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, απόφοιτους, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους.

Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν κατόπιν αξιολόγησης. Το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει καθημερινές τετράωρες διαλέξεις, εργαστήρια, συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών στο τέλος κάθε εργαστηρίου/διάλεξης, καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ. Το πρόγραμμα στηρίζουν ενεργά για τρίτη χρονιά οι εκδόσεις Gutenberg. Επιπλέον, η FASTFERRIES θα προσφέρει τη δωρεάν ακτοπλοϊκή μετάβαση των σπουδαστών στο νησί, ενώ μία σειρά άλλων μεγάλων επιχειρήσεων όπως η ΔΩΔΩΝΗ, υποστηρίζει το σεμινάριο.

Πληροφορίες για εγγραφές στο 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο στο email: nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com