ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΤΣΙΓΡΑ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Έργα της Συλλογής στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Λάρισας

Πρόγραμμα δράσεων με κορυφαία την επανέκθεση και ανανέωση των έργων της περίφημης Συλλογής Κατσίγρα που φιλοξενείται μόνιμα στη Δημοτική Πινακοθήκη ανακοινώθηκε την Πέμπτη στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε στο δημαρχείο της Λάρισας.

«Με συγκροτημένη πολιτική και διάθεση εξωστρέφειας απέναντι σε έναν οργανισμό πανελλαδικής εμβέλειας και κύρους προχωράμε με χρονικό ορίζοντα 10ετίας στην επανέκθεση και ανανέωση των έργων της Συλλογής Κατσίγρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Πινακοθήκης Απ. Καλογιάννης.

Οι συγκεκριμένες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού, με την ολοκλήρωσή τους να υπολογίζεται τον Οκτώβριο του 2017, ενώ στο πλαίσιο των ανακοινώσεων αίσθηση προκάλεσε η συνεργασία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου, με το Small Museum of ART του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας για τη διοργάνωση έκθεσης με τίτλο ”ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΕΧΝΗΣ”.

Στο πλαίσιο της δράσης θα δοθεί η ευκαιρία στους τροφίμους να έρθουν σε επαφή με ένα μικρό μέρος της αξιόλογης συλλογής έργων χαρακτικής του Μουσείου σε ειδικό χώρο του σωφρονιστικού ιδρύματος ,ενώ παράλληλα έργα των κρατουμένων θα φιλοξενηθούν στον χώρο του Μουσείου Κατσίγρα!

Ο δήμαρχος Λαρισαίων στάθηκε ιδιαίτερα στην εγγραφή της Πινακοθήκης στο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, την ώρα που προχωρά το θέμα της πιστοποίησης στο ΥΠΠΟ, με συμμετοχή της Πινακοθήκης και σε διεθνή έκθεση στη Δρέσδη με τη συμμετοχή 31 ακόμη χωρών (την Άνοιξη του 2018), καθώς και στη βελτίωση των υποδομών με την τοποθέτηση κλιματισμού και συστημάτων ασφαλείας, την αναδιοργάνωση του πωλητηρίου, τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, την αξιοποίηση του αμφιθεάτρου αλλά και τη λειτουργία μπαρ.

Παίρνοντας το λόγο η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Άννυ Ψάρρα-Περίφανου αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στη συνεργασία και ανάπτυξη δικτύου με όλα τα μουσεία της Λάρισας αλλά και τις Πινακοθήκες της Θεσσαλίας, ενώ ειδική αναφορά στη μεταφορά έργων στο ΣΔΕ των φυλακών και τις υπόλοιπες δράσεις της Πινακοθήκης έκανε ο πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής Β. Βλαχοδήμος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι τρέχουσες εκθέσεις έχουν ως εξής:
– «Η Συλλογή της Alpha Bank: Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα», διάρκεια Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 έως Κυριακή 14 Μαΐου , επιμέλεια Ειρ. Οράτη, Αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα

– Έκθεση «Εξέλιξη» με έργα του Κωνσταντίνου Κομνηνού, διάρκεια Παρασκευή 7  Απριλίου 2017 έως Πέμπτη  10 Μαΐου  2017, επιμ. Α. Καψάλη

– Έκθεση έργων Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου, εγκαίνια έκθεσης Σάββατο 27 Μαΐου 2017 έως  Σεπτέμβριος 2017
Περιοδική έκθεση έργων κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών. Η έκθεση συγκροτεί ένα πανόραμα τέχνης με αντιπροσωπευτικά έργα όλων των σύγχρονων εικαστικών τάσεων και τεχνοτροπιών στην Ελλάδα. Το σύνολο των έργων συνθέτει τη φυσιογνωμία και το σύγχρονο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας.

– Έκθεση έργων Λουκά Βενετούλια, εγκαίνια έκθεσης  Πέμπτη 5 Οκτωβρίου  2017  έως  Νοέμβριος  2017
Παρουσιάζονται έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη της «Σχολής της Θεσσαλονίκης» που επηρέασε βαθιά την ελληνική εικαστική σκηνή. Τα έργα της έκθεσης του Λουκά Βενετούλια αποδίδουν το βίωμα με έναν ιδιότυπο ρεαλισμό. Η ιδεολογία και το συναίσθημα γεφυρώνουν το όνειρο με την πραγματικότητα και συναρμολογούν έναν κόσμο εικαστικά κωδικοποιημένο αλλά και, ταυτόχρονα, ομιλητικό και αναγνωρίσιμο.
– «Άθως: Τα χρώματα της πίστης», έκθεση φωτογραφίας Σταύρου Καλαφάτη, εγκαίνια έκθεσης 14 Νοεμβρίου 2017 έως Δεκέμβριος 2018

Φωτογραφίες από το οδοιπορικό του Σταύρου Καλαφάτη στην Αθωνική Πολιτεία. Στην έκθεση παρουσιάζονται εικόνες που «φέρουν εντός τους την ουσία του Όρους». Παράλληλα, εκτίθενται για πρώτη φορά 21 ξυλογραφίες του Λευκώματος «Άθως» του Γεώργιου Μόσχου από την Συλλογή Κατσίγρα.

– Έκθεση έργων της Lydia Dambassina, εγκαίνια έκθεσης 10 Ιανουαρίου  2018 έως Φεβρουάριος   2018.

Έκθεση η οποία, θεματογραφώντας την παγκόσμια κρίση και τις ανισότητες που αναπτύσσονται γεωμετρικά, παρουσιάζει μια «αντισταθμιστική τάση». Ένα δυναμικό σύστημα πλήρες αντιφάσεων μετατρέπεται σε ένα λογικό παράδοξο. Ο κόσμος των εμπορευμάτων μετατρέπεται σε κόσμο αισθημάτων και δικαιοσύνης. Η καλλιτέχνης ταυτίζει την αξία χρήσης με την αξία ανταλλαγής και υποβάλλει τις ταυτόχρονα απόλυτες και σχετικές (υπερ)αξίες.

ΑΙΘΡΙΟ 1ου ΟΡΟΦΟΥ

– Ετήσια Έκθεση Παιδικών Τμημάτων Ελευθέρου Εργαστηρίου, εγκαίνια  Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 έως  Ιούνιο 2017

Παρουσίαση της δημιουργικής παραγωγής της τρέχουσας χρονιάς των μικρών μαθητών του Ελευθέρου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.

– Έκθεση Εφαρμοσμένων Ελευθέρου Εργαστηρίου-Ενήλικες, εγκαίνια  Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 έως 1 Οκτωβρίου 2017

Στην έκθεση παρουσιάζονται δημιουργίες των ενήλικων μαθητών των τμημάτων Εφαρμοσμένων Τμημάτων του Ελευθέρου Εργαστηρίου.

– Έκθεση ζωγραφικής «Black and White Stories. 44 Ζωγραφικά Μονοπλάνα» με έργα του Μίλτου Σκούρα, εγκαίνια  6 Οκτωβρίου 2017 έως  Νοέμβριος  2017.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ