ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ DRONES ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

Επίσημη… πρεμιέρα κάνουν από σήμερα Πέμπτη τα drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής.

Η πολιτική και φυσική ηγεσία των δύο Σωμάτων θα βρεθεί στην αεροπορική βάση Δεκελείας στο Τατόι για να παρακολουθήσει από κοντά τις πρώτες επίσημες πτήσεις των drones.

Τα αεροσκάφη της ΕΛ.ΑΣ. θα πέσουν στη μάχη κατά του εγκλήματος, ενώ της Πυροσβεστικής στη μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιών ενόψει του καλοκαιριού που έρχεται.

Τα drones έχουν μήκος φτερών τέσσερα μέτρα, βάρος 28 κιλά και δεξαμενή καυσίμων 12 λίτρων. Μεταφέρονται ανά τρία σε ειδικό όχημα, συναρμολογούνται σχετικά εύκολα και έχουν απεριόριστες δυνατότητες. Τα βενζινοκίνητα αποτελούνται από έναν δίχρονο κινητήρα με απλή βενζίνη με αυτονομία πτήσης 24 ωρών, ακτίνα δράσης τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων, ενώ μπορούν να φτάσουν σε ύψος κοντά στα 21.000 πόδια. Αστυνομία και Πυροσβεστική θα μπορούν να πετούν τρία σύγχρονα βενζινοκίνητα drones και ακόμη τέσσερα ηλεκτροκίνητα με αυτονομία 3,5 ωρών πτήσης.

Αρχικά θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και στις Εθνικές Οδούς για τη βοήθεια της Τροχαίας. Στο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν για υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, όπως παρακολούθηση στόχων, εντοπισμός φυτειών ναρκωτικών.

ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική διαθέτουν κινητό κέντρο ελέγχου για τα αεροσκάφη, στο οποίο φτάνει ζωντανά η εικόνα που καταγράφουν τα drones στον αέρα. Το κινητό κέντρο ελέγχου μπορεί να δώσει εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, προκειμένου οι επικεφαλής να μπορούν να συντονίσουν μια κατάσβεση πυρκαγιάς.

Αναλυτικότερα, οι στόλοι των drones αποτελούνται από τα ισραηλινής προέλευσης Thunder B και τα Spylight. Οι κάμερες που διαθέτουν είναι υπερσύγχρονες και κοστίζουν 100.000 ευρώ. Είναι λειτουργικές τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. Τα αεροσκάφη δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και για τη φύλαξη τόσο των θαλάσσιων όσο και των χερσαίων συνόρων.

huffingtonpost.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ