ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και ο σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» προκηρύσσουν μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Μαθαίνω και δημιουργώ για τον Ιπποκράτη στη Λάρισα».

Σκοπός του διαγωνισμού είναι μέσα από τα έργα των μαθητών να μελετηθεί και να αναδειχθεί  το έργο του Ιπποκράτη (Ιατρική, βότανα, διατροφή κλπ) καθώς και η σχέση του με την πόλη της Λάρισας. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων. Σε συνέντευξη τύπου οι διοργανωτές σημείωσαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Ο σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» είναι ένας δραστήριος σύλλογος, που τιμά την πόλη και τον Ιπποκράτη. Φέρνει στην επιφάνεια την σημασία της διάδοσης της Ιπποκρατικής ιδέας, αλλά και τη σύνδεση του Ιπποκράτη με τη Λάρισα. Με αυτό τον μαθησιακό τρόπο, προσπαθούμε να καλύψουμε κενά της οριζοντιοποίησης της εκπαίδευσης. Εμείς στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και καλούμε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ο οποίος έχει μαθησιακό, εκπαιδευτικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, ώστε να αναδείξουμε το έργο του μεγάλου αυτού Έλληνα στην δεύτερη πατρίδα του, την Λάρισα».

Ρίζος Χαλιαμπάλιας – Πρόεδρος συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα»: «Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε εδώ και 2 χρόνια με σκοπό την ανάδειξη του Ιπποκρατικού έργου και η σύνδεση του Ιπποκράτη με την πόλη της Λάρισας. Σε όλες τις εκδηλώσεις που κάναμε αυτά τα 2 χρόνια η Περιφέρεια υπήρξε συμπαραστάτης και αρωγός. Με την πρωτοβουλία αυτή διοργανώνουμε έναν διαγωνισμό αφίσας για παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά να μελετήσουν τη ζωή του Ιπποκράτη και να καταθέσουν τα έργα τους».

Σωτήρης Βούλγαρης – Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας: «Για εμάς είναι αυτονόητο ότι στεκόμαστε αρωγοί σε τέτοια εγχειρήματα, πόσο μάλλον όταν είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πρέπει να καλύψουμε και ένα έλλειμμα του εκπαιδευτικού μας συστήματος το οποίο επειδή είναι αρκετά συγκεντρωτικό δεν εξετάζει τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, ενώ δεν προβλέπεται και στα εκπαιδευτικά προγράμματα να μελετούμε την τοπική ιστορία».

Στη συνέντευξη τύπου παραυρέθηκαν ακόμα οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος και Θανάσης Παιδής, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Γιάννης Καψάλης, η γεν. γραμματέας του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κα Άρτεμης Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος του συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας κ. Γούλας Απόστολος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Τα έργα των μαθητών θα πρέπει να έχουν σαν θέμα τη ζωή και το έργο του Ιπποκράτη, τη σχέση του με τη Λάρισα και το μνημείο στο Αλκαζάρ. Το παραδοτέο έργο θα είναι μια αφίσα διαστάσεων 50 Χ 70 εκατοστά.  Τα έργα μπορεί να είναι ομαδικά (από ομάδες μαθητών της ίδιας ή και διαφορετικών τάξεων) ή ατομικά. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης έργου το οποίο θα προκύψει από τη συνεργασία περισσοτέρων του ενός σχολείων. Στην περίπτωση αυτή, κάθε σχολείο θα καταθέτει αφίσα που θα αποτελεί λειτουργικό και αναπόσπαστο τμήμα ενός συνολικού έργου. Για παράδειγμα αν δυο σχολεία αποφασίσουν να συνεργαστούν σε κοινή πρόταση θα καταθέσουν δυο αφίσες που θα αποτελούν ενιαίο έργο.

Σε περίπτωση που σε ένα σχολείο παράγονται περισσότερα από ένα έργα πρώτη αξιολόγηση των έργων θα γίνει από το κάθε σχολείο και θα επιλεγούν μόνο 3 (τρία) που θα σταλούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Η παράδοση των έργων θα γίνει στις 22 και 24 Μαΐου 8:00-14:00 στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης , σε φάκελο ή συσκευασία με τα στοιχεία και το τηλέφωνο του κάθε σχολείου. Σε κάθε έργο θα αναγράφονται τα ονόματα όλων των  μαθητών που συμμετείχαν, των υπευθύνων εκπαιδευτικών, η τάξη ή οι τάξεις και το σχολείο.

Επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί από τους φορείς που συνδιοργανώνουν το διαγωνισμό θα αξιολογήσει τα έργα και θα βραβεύσει ένα έργο Νηπιαγωγείου, ένα Δημοτικού και ένα Γυμνασίου. Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές θα πάρουν βεβαίωση συμμετοχής. Όλα τα έργα των παιδιών που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα ψηφιοποιηθούν (φωτογράφηση) και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».

Πληροφορίες για το διαγωνισμό στο τηλ. 6977852605 (Σύλλογος «Ο  Ιπποκράτης στη Λάρισα») ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@hippocratesinlarissa.gr.

Παρακαλούνται όσοι εκπαιδευτικοί  λάβουν μέρος με έργα μαθητών τους  να δηλώσουν συμμετοχή για κάθε έργο μέσω της φόρμας  https://goo.gl/forms/iw76Imw1B3KfbhTz2

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ