ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς πραγματοποίησαν σύσκεψη που χαρακτηρίστηκε από την μαζική συμμετοχή δεκάδων αγροτών που έχουν υποστεί ζημιές από τον πρόσφατο παγετό.

Η μεγάλη συμμετοχή στην σύσκεψη δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και την απόγνωση των παραγωγών αλλά και την αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν ότι τους ανήκει για δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την καταστροφή που υπέστησαν.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι αγρότες της Αγιάς έχουν υποστεί καταστροφή από τον παγετό και είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν συνάδελφοι μας εκτός εκτιμήσεων και εκτός αποζημίωσης κάτι το οποίο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε. Το εισόδημα είναι μειωμένο και τα αποτελέσματα ορατά σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της επαρχίας με αντίκτυπο στους επαγγελματίες και εμπόρους της Αγιάς τους οποίους καλούμε να συμμετέχουν και να στηρίξουν τις δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών.

Στην σύσκεψη τονίστηκε για μια ακόμη φορά ότι ο ΕΛΓΑ με την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας που έγινε το 2011 έχει χάσει το όποιο κοινωνικό πρόσωπο είχε. Στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί και αυξάνουν κάθε χρόνο την ίδια στιγμή που οι αποζημιώσεις μειώνονται και καταλήγουν σε ψίχουλα αν και εφόσον αποζημιωθούμε. Οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ από το 2011. Οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ ενώ ένα μεγάλο ποσό από αυτές πάει στις υποχρεώσεις για τα μνημόνια  που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις και για τα οποία φυσικά δεν είναι υπεύθυνοι οι αγρότες. Έτσι από το σύνολο των περίπου 170εκ ευρώ τον χρόνο που είναι οι ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων διατίθενται για αποζημιώσεις μόλις τα 120εκ αφού υπόλοιπα ξοδεύονται σε άλλους σκοπούς. Έτσι τα χρήματα δεν επαρκούν να καλύψουν τις ζημιές που υπάρχουν κάθε χρόνο στην επικράτεια της χώρας και ο ΕΛΓΑ είτε δίνει μικρότερες αποζημιώσεις, είτε δεν αναγνωρίζει ως ζημιογόνο αίτιο πχ τον παγετό όπως έγινε πέρυσι και όπως επιχειρεί να κάνει και φέτος σε εκτάσεις του δήμου Αγιάς. Ο ΕΛΓΑ στρέφεται ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους με την πρακτική αυτή ενώ στηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα χρήματα τους και μόνο.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, η ομόφωνη απόφαση της μαζικής σύσκεψης είναι να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ την Τρίτη 9 Μαΐου. Καλούνται όλοι οι πληγέντες από τον παγετό αγρότες της Αγιάς και της επαρχίας να συγκεντρωθούν με τα αυτοκίνητα τους την Τρίτη 9 Μαΐου στις 10 το πρωί στην είσοδο της Αγιάς στο ύψος του σούπερ μάρκετ ΓΑΛΑΞΙΑ και με αυτοκινητοπομπή να κατευθυνθούν στον ΕΛΓΑ απαιτώντας:

Όλες οι δηλώσεις ζημιάς των παραγωγών να γίνουν δεκτές από τον ΕΛΓΑ και να ξεκινήσει άμεσα η εξατομίκευση των ζημιών. Λόγω των εορτών του ΠΑΣΧΑ και των αργιών δεν κατέστη δυνατόν έγκαιρα όλοι οι παραγωγοί να κάνουν δηλώσεις ζημιάς. Είναι υποχρέωση του ΕΛΓΑ να αναπληρώσει τις αργίες και έτσι να δεχτεί ως εμπρόθεσμες όλες τις δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς.

Άμεση εκτίμηση των ζημιών στο σύνολο της επαρχίας που είναι παγετόπληκτη και να δοθούν άμεσα δίκαιες αποζημιώσεις να μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες οικογενειακές ανάγκες οι παραγωγοί αλλά και τις καλλιεργητικές φροντίδες που πρέπει να γίνουν στα δένδρα.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όσο παραμένει το σημερινό έκτρωμα πάντα οι παραγωγοί θα είναι οι χαμένοι της υπόθεσης, θα πληρώνουν υπέρογκα ασφάλιστρα χωρίς να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται. Διεκδικούμε ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.

Συνάδελφοι αγρότες της Αγιάς

Συσπειρωθείτε γύρω από την Ομοσπονδία και τους Αγροτικούς Συλλόγους, αυτό είναι το όπλο και η δύναμη μας. Έχουμε δίκιο, είμαστε οι πολλοί και με τον αγώνα μας θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας. Όλοι μαζί μπορούμε!

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ