Ο ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξασφαλίζοντας το 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Μαρίν Λε Πέν (33,9% έως 34,5%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων Ifop και Harris Interactive.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας, ο κ. Μακρόν και η Μαρίν Λε Πέν είχαν μια «σύντομη» και «φιλική» τηλεφωνική συνδιάλεξη.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας ευχαρίστησε τους πολίτες της Γαλλίας για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, στέλνοντας το μήνυμα «ας αγαπήσουμε τη Γαλλία».

Ο ίδιος τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Αφού χαιρέτισε την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, σημείωσε ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι Γάλλοι εξέφρασαν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους.

«Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους» περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, τόνισε ο νεός πρόεδρος.

«Θα εργαστώ για να αναμορφώσω τους δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών, θα υπερασπιστώ την Ευρώπη» πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

«Ανοίγει μια νέα σελίδα», αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε ο Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λε Πεν σε ομιλία της που έδωσε μετά τα πρώτα αποτελέσματα συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Η ίδια ευχήθηκε στο νέο πρόεδρο να επιτύχει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γαλλία και χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «συνεχάρη θερμά» τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω «από τις αξίες της Δημοκρατίας».

Η υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε πριν από λίγο ότι η διαφαινόμενη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής γενιάς και φέρνει ελπίδα.

Για τον Φρανσουά Μπαϊρού, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είναι «θαυμάσιο και απίστευτα σημαντικό». Ενώ για τον Τζακ Λανγκ, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού των Σοσιαλιστών, η «εκκωφαντική» νίκη του Εμανουέλ Μακρόν είναι μια θετική εξέλιξη «για τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και για τη χώρα».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ