Αντιδράσεις σε ζωόφιλους προκάλεσε η ενέργεια του δήμου Τυρνάβου να τοποθετήσει πινακίδες στις εισόδους των παιδικών χαρών που λειτουργούν στα όρια του δήμου στις οποίες μεταξύ άλλων πληροφοριών υπάρχει και αυτή της απαγόρευσης της εισόδου στις παιδικές χαρές ζώων συντροφιάς (σκύλων).
Ηδη στην πινακίδα της παιδικής χαράς στην περιοχή της Καμάρας, έγινε παρέμβαση από τους αυτοαποκαλούμενους “Ε.Ο. ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟΙ” οι οποίοι έγραψαν και το παρακάτω μήνυμα:
“Ούτε στην Καμάρα, ούτε πουθενά δαγκώστε τον μπόγια σε κάθε γειτονιά”
Χρ. Τσιόπας: Θα έπρεπε να γνωρίζετε…
Με αφορμή τις αντιδράσεις των ζωόφιλων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας& Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τσιόπας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
“Τις τελευταίες ώρες αρκετός θόρυβος έχει δημιουργηθεί σχετικά με την τοποθέτηση πινακίδων στις νέες παιδικές χαρές, οι οποίες απαγορεύουν την είσοδο ζώων συντροφιάς στον συγκεκριμένο χώρο.
Ως καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος οφείλω να ενημερώσω τους δημότες για το νομικό πλαίσιο εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 27934/2014 –«Τροποποίηση και συμπλήρωση της 28492/2009 (931/Β) απόφασης για την οργάνωση και λειτουργίας των παιδικών χαρών από τους ΟΤΑ», προβλέπεται η τοποθέτηση πινακίδας η οποία φέρει ένδειξη απαγόρευσης εισόδου ζώων συντροφιάς σε χώρους όπου φιλοξενούνται παιδικές χαρές.
Συγκεκριμένα:
Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει πινακίδα εισόδου η οποία φέρει το σήμα της πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς και τις εξής τουλάχιστον πληροφορίες:
– Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
– Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον ΟΤΑ.
– Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους – οδηγούς ατόμων με αναπηρία.
– Προτροπή για διατήρηση της καθαριότητας.
Κατά συνέπεια η απαγόρευση είναι υποχρεωτική και απορρέειαπό την παραπάνω νομοθεσία, στα πλαίσια πιστοποίησης των παιδικών χαρών του Δήμου Τυρνάβου.
Με την ευκαιρία όμως θα ήθελα να επισημάνω και τα εξής:
Αν είστε πραγματικοί φιλόζωοι θα έπρεπε να γνωρίζετε τις υποχρεώσεις σας. Θα γνωρίζετε επομένως ότι τα δεσποζόμενα ζώα πρέπει να είναι εμβολιασμένα και να έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Θα γνωρίζετε επίσης πως οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων θα πρέπει να τα έχουν δηλώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως μέχρι στιγμής μόνον είκοσι ζώα έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους στο Δήμο..
Κάτι που σημαίνει πως εκατοντάδες ζώα που έχουν στην ιδιοκτησία τους πολίτες του Δήμουείναι αμφίβολο αν έχουν εμβολιαστεί και έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά. Αυτό μας προβληματίζει μιας και εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία.
Θεωρώ λοιπόν πως είναι απόλυτα λογικό συμπολίτες μας φοβικοί σε σχέση με τα ζώα να ανησυχούν, γιατί εσείς οι ίδιοι τους έχετε δώσει το δικαίωμα. Γιατί κανείς δεν γνωρίζει αν κάποιο ζώο είτε δικό σας είτε ξένο είναι ασφαλές.
Εν κατακλείδι αντιλαμβάνομαι τις ευαισθησίες σας και συμμερίζομαι την άποψη πως καμία απαγόρευση δεν είναι σωστή, αλλά από την άλλη πρόκειται για λίγα τετραγωνικά μέτρα περιφραγμένου χώρου που χρησιμοποιείται από παιδιά και ηλικιωμένους, οι οποίοι ενδεχομένως να φοβούνται και οφείλουμε να τους σεβαστούμε”.