ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΙΠΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΠΥΡΓΕΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μετά τη φιέστα για την παράδοση του τελευταίου τμήματος της ΠΑΘΕ με την παράκαμψη της κοιλάδας των Τεμπών έρχονται στην επιφάνεια πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας των διοδίων, αλλά και την ημιτελή κατασκευή του κόμβου στον Πυργετό.

Παρ’ όλες τις καθυστερήσεις (σύμφωνα με την αρχική σύμβαση το έργο είχε προβλεφθεί να παραδοθεί το 2011) και τις υπερτιμολογήσεις (το πιο ακριβό έργο στην Ευρώπη με κόστος 32 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο), το έργο παραδόθηκε, χωρίς όμως να είναι πλήρως ολοκληρωμένο. Ενώ ήταν συμβατική υποχρέωση η κατασκευή κόμβου με κινήσεις από και προς Αθήνα, προς το παρόν στον κόμβο Πυργετού έχει ολοκληρωθεί μόνο η κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, για λόγους που έχουν να κάνουν με την γραφειοκρατία και τις πρόσθετες απαιτήσεις του Δημοσίου.

Αυτή η εξέλιξη θα αναγκάσει όσους κινούνται στο ρεύμα προς Αθήνα και επιθυμούν να μεταβούν σε χωριά του Δήμου Τεμπών και στο Δέλτα του Πηνειού, να κινηθούν μέσα από ένα ακατάλληλο δίκτυο επαρχιακών δρόμων για αρκετά χιλιόμετρα. Κυρίως πλήττονται οι τοπικές επιχειρήσεις, καθώς δυσκολεύει η πρόσβαση όσων επαγγελματιών και εργαζομένων απασχολούνται σε αυτές. Δυσμενείς είναι, βεβαίως, οι συνέπειες και για τον τουρισμό της περιοχής. Επιπλέον, με τον τρόπο που λειτουργούν τα διόδια στη χώρα, με μετωπικούς σταθμούς ανά 40-50 χιλιόμετρα, στις μεγάλες εξόδους τελικά δεν επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρόνου, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη έξοδο της Πρωτομαγιάς. Οι εξαγγελίες του κ. Σπίρτζη για αναλογική χρέωση ανά χιλιόμετρο από το 2018 φαντάζουν ρητορείες, όταν οι ανάδοχοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε στο να υπάρχει μια συσκευή e-pass σε όλο το μήκος των εθνικών οδών. Όταν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα μετωπικά διόδια αποτελούν παρελθόν -πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, δεν έχουν καν χρέωση διοδίων, ενώ άλλες χρησιμοποιούν βινιέτα, προπληρωμένη κάρτα διόδου με εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια χρέωση, χωρίς επιπλέον χρεώσεις-, είναι αναχρονισμός να επιμένουμε στο παρόν σύστημα.

Ο βουλευτής Λάρισας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί και το δεύτερο μισό του κόμβου Πυργετού στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και ποιος θα αναλάβει το κόστος. Αν είναι σε γνώση του η αδυναμία πρόσβασης ιδιοκτητών και εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Πυργετό εξαιτίας της ελλιπούς ολοκλήρωσης του έργου, αν θα λάβει μέτρα και ποια ενόψει της αυξημένης κίνησης λόγω τουριστικής περιόδου, πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το σύστημα χρέωσης ανά χιλιόμετρο και, τέλος,  αν σκοπεύει μελλοντικά να εφαρμόσει το επιτυχημένο σύστημα της βινιέτας που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ