ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΚΑΙ Κ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, με θέμα: «Κτιριακά προβλήματα και ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικής αγωγής στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο για παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος στη Λάρισα», κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και Κ. Στεργίου. Στην ερώτησή τους αναφέρουν:

«Τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της ειδικής αγωγής συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τόσο τα παιδιά και τις οικογένειές τους, όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Οι απαράδεκτες συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών με αυτισμό που επικρατούν εδώ και χρόνια, επιτείνουν την αγωνία και την ανησυχία των γονέων και των  εκπαιδευτικών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο παιδιών με ΔΑΦ (Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος), τα οποία εδώ και χρόνια συστεγάζονται με το 31ο Δημοτικό Σχολείο στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα το σχολείο, αντί για  έξι  αίθουσες που είναι αναγκαίες σήμερα, διαθέτει μόλις τρεις, ενώ βραχυπρόθεσμα λόγω της αύξησης του αριθμού των παιδιών, οι ανάγκες θα είναι πολλαπλάσιες, γεγονός που κάνει αφόρητη την εκπαίδευση των παιδιών. Τραγικές παραμένουν οι ελλείψεις και σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού υπάρχουν τρεις εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων ο ένας γονέας- εθελοντής, αντί για  οχτώ που απαιτούνται στην παρούσα φάση και βέβαια ούτε λόγος να γίνεται για τις ελλείψεις σε λογοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές.

Εξίσου απαράδεκτες είναι οι συνθήκες λειτουργίας του νηπιαγωγείου, το οποίο στεγάζεται σε κοντέινερ, πολύ μακριά από τις σύγχρονες επιστημονικές και εκπαιδευτικές προϋποθέσεις.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση και μετά από μακρόχρονες διεκδικήσεις των γονέων, φορέων και εκπαιδευτικών για τη δημιουργία νέου κτιριακού συγκροτήματος, αποφασίστηκε η λύση της μετεγκατάστασης του ειδικού σχολείου σε άλλο κτιριακό συγκρότημα (12ο γυμνάσιο Λάρισας) όπου έπρεπε να γίνουν και οι αναγκαίες μετατροπές-παρεμβάσεις.

Το Σεπτέμβρη του 2016 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ Δήμου και εργολάβου με προοπτική το Μάρτη του 2017 να γίνει η μετεγκατάσταση. Ωστόσο δεν έγινε απολύτως καμία εργασία, παρά δόθηκε παράταση για την υλοποίηση του έργου με ορίζοντα αποπεράτωσης το Σεπτέμβρη του 2017.

Δικαιολογημένα υπάρχει αγανάκτηση, αλλά και έντονη ανησυχία από τους  γονείς και τους εκπαιδευτικούς τόσο για την μετεγκατάσταση του ειδικού σχολείου όσο και για την προοπτική στελέχωσης του με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και τη στελέχωσή του με λογοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές.

 

Με βάση τα ανωτέρω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιές ενέργειες θα προβούν ώστε:

  • Να ανεγερθεί νέο σχολικό συγκρότημα με όλες τις απαραίτητες αναγκαίες υποδομές ώστε τα παιδιά με διαταραχές του Αυτιστικού φάσματος να εκπαιδεύονται σε ανθρώπινες συνθήκες
  • Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, λογοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές καθώς και βοηθητικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ