Συνέλευση των δύο Οργανώσεων Μελών ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 8 Μαίου, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, με θέμα τα μέτρα και τα αντίμετρα στα οποία κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές μετά την πρόσφατη συμφωνία, ενόψει του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και τον σχεδιασμό των μεγάλων θεσμικών τομών που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ήταν το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για τις οργανώσεις μελών της Θεσσαλίας, Θωμάς Τσούπος. Στη συνέλευση παρέστη και ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης τονίστηκε ότι, παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η τεχνική συμφωνία είναι εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη.
Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Συμφωνήθηκε η τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος το 2019 και το 2020 με περιοριστικά μέτρα ύψους 1 συν 1% αλλά και μέτρα ελάφρυνσης αντίστοιχου ύψους, δηλαδή 1 συν 1%. Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι είμαστε εντός των στόχων του προγράμματος.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ
Για το 2019 τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%. Η τεχνική συμφωνία προβλέπει ότι η μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18% παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προσωπικές διαφορές που υπερβαίνουν ακόμα και το 30% της συνολικής σύνταξης ενώ η μεσοσταθμική μείωση δεν θα ξεπερνά το 9%. Για το 2020 συμφωνήθηκε η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ να προέλθει από την μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί επομένως το 2020 μεσοσταθμικά στα 5.900 Ευρώ.
Τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης που θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τις επιβαρύνσεις, το 2019 και το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι τα εξής:
– Επιδότηση ενοικίου, με μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.
– Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ.
– Επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια, ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των μαθητών.
– Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλύψουν το 1/3 των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.
– Το μέτρο της μείωσης στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.
– Προβλέπεται επίσης, ένα αναπτυξιακό πακέτο ύψους 250 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα ένα αντίστοιχο πακέτο 250 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Αναφορικά με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, η συμφωνία προβλέπει μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση του συντελεστή.
Η κυβέρνηση, μετά από σκληρό πολιτικό αγώνα στην Ευρώπη, εξασφάλισε την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος.
Στο ίδιο πεδίο αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για κατοχύρωση του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ
Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι μεγάλες θεσμικές τομές που σχεδιάζει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, στους εξής άξονες:
– Παραγωγική ανασυγκρότηση και αύξηση των επενδύσεων ώστε να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και αντίστοιχη μείωση της ανεργίας με ταυτόχρονη όμως ενίσχυση της εργασιακής προστασίας και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Προτεραιότητα παραμένει η δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης και η αύξηση των πραγματικών μισθών.
– Ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους (υγεία, πρόνοια, παιδεία, καταπολέμηση ανεργίας)
– Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεγάλων θεσμικών τομών (συνταγματική αναθεώρηση, Καλλικράτης, τριτοβάθμια εκπαίδευση)
– Ισχυρό δημοκρατικό αποτύπωμα και εμβάθυνση του αγώνα κατά της διαπλοκής, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής με ταυτόχρονη ανάδειξη των ευθυνών του παλιού πολιτικού συστήματος αλλά και του πολιτικού προσωπικού του
– Ενίσχυση των προσπαθειών στο προσφυγικό για την διαρκή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών και την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων τους.