Γνωρίστε τις 4 χορωδίες που θα πάρουν μέρος
Ο Μουσικός Σύλλογος Λαρίσης είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού της Λάρισας, που από το 1931 προσπαθεί να προάγει τον πολιτισμό στην πόλη μας.
Πριν τέσσερις δεκαετίες, μετά από άοκνες προσπάθειες δύο Λαρισαίων, των αειμνήστων μαέστρου Αθανασίου Βαλακώστα και προέδρου Παναγιώτη Παπαθανασίου, ξεκίνησε τη διοργάνωση του Χορωδιακού Φεστιβάλ Λάρισας, το οποίο καθιερώθηκε ως ένας αξιόλογος θεσμός και προσέφερε αμέτρητες, ανεπανάληπτες, μουσικές στιγμές και συγκινήσεις στο φιλόμουσο κοινό της Λάρισας.
Φέτος, για μία ακόμη χρονιά, σε πείσμα των δύσκολων καιρών της κρίσης, ο Μουσικός Σύλλογος Λαρίσης διοργανώνει το 24ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Λάρισας, με τη συμμετοχή τριών χορωδιών της περιοχής μας και άλλης μίας από το εξωτερικό.
Φέτος, το 24ο Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τον Μουσικό Σύλλογο Λαρίσης και τον Δήμο Λαρισαίων, στη φιλόξενη αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, σήμερα, Πέμπτη 11 Μαΐου στις 8:30΄ το απόγευμα, ενώ σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχει ένας νεωτερισμός, ο οποίος έγκειται στο ότι το Φεστιβάλ διοργανώνεται Άνοιξη, αντί για Φθινόπωρο, όπως συνέβαινε μέχρι και το 23ο Χορωδιακό Φεστιβάλ. Με αυτή την κίνησή του ο Μουσικός Σύλλογος Λαρίσης θέλει συμβολικά να δηλώσει την διάθεση τόσο του Δ.Σ. όσο και των μελών του, για μια νέα επαναπροσέγγιση του θεσμού του Φεστιβάλ, αλλά και τη λαχτάρα της πόλης μας για μία δημιουργική, πολιτιστική και μουσική άνοιξη.
Συμμετέχουν η διοργανώτρια Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λαρίσης, ο Μουσικός Σύλλογος Τυρνάβου, η χορωδία της Λέσχης Φιλομούσων Λάρισας, και η μικτή χορωδία Rodina, από την αδελφοποιημένη -με τη Λάρισα- πόλη StaraZagora της Βουλγαρίας.
ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η ανδρική χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας ιδρύθηκε το 1931 και μέχρι σήμερα έχει δώσει πάνω από 350 συναυλίες. Έχει λάβει μέρος σε αρκετά Διεθνή Φεστιβάλ χορωδιών και έδωσε συναυλίες σε πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις. Το 1982 στον Διεθνή Διαγωνισμό στηνΤουρ της Γαλλίας απέσπασε το μοναδικό βραβείο στην κατηγορία των ανδρικών χορωδιών.
Το 1990, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στην 1η πανελλήνια παρουσίαση της 13ης συμφωνίας του Shostakovich, στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και το Ηρώδειο. Το 1996 συμμετείχε στην παρουσίαση του ιδίου έργου, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη χορωδία της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με διευθυντή τον MaximShostakovich, γιό του συνθέτη του έργου Dm. Shostakovich. Το 2007 παρουσίασε σε συναυλιακή μορφή την όπερα ‘’IlTrovatore’’ του G. Verdi. Το 2016 στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Κέρκυρας απέσπασε Ασημένιο Δίπλωμα στην κατηγορία ανδρικών χορωδιών.
Το ρεπερτόριο της ανδρικής Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου για το 24ο Χορωδιακό Φεστιβάλ το ετοίμασε με πολύ κέφι και μεράκι ο Μαέστρος κ. Χρήστος Κτιστάκης, που από το 1996 διευθύνει τη χορωδία. Η Χορωδία θα παρουσιάσει πέντε τραγούδια, τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο φιλόμουσο κοινό της πόλης μας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το «The sound of silence»των Simon & Garfunkel, το «Unforgetable» του Irving Gordon και ο ανυπέρβλητος ύμνος «Amazing grace» του John Newton.
ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Το μακρινό μας 1896 ιδρύθηκε ο«Μουσικοαθλητικός Σύλλογος Ανάπλαση», από τον οποίο προήλθε η πρώτη αντρική Χορωδία του Νομού μας το 1926. Η χορωδία αυτή έγινε μικτή το 1976 με την ονομασία Μουσικός Σύλλογος Τυρνάβου και πήρε μέρος σε συναυλίες και φεστιβάλ πολλών ελληνικών πόλεων αλλά και του εξωτερικού ( Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία και Κύπρο).
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονη και σημαντική δραστηριότητα, ερμηνεύοντας έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Μίκη Θεοδωράκη, του Χρήστου Λεοντή και του Μάνου Χατζιδάκι. Καλλιτεχνικός διευθυντής της Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Τυρνάβου είναι από το 2002 ο Χρήστος Κτιστάκης, ο οποίος έχει ετοιμάσει τέσσερα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και την «Τσιγγάνικη ζωή» του RobertSchumamm, τα οποία με ιδιαίτερη ευαισθησία θα παρουσιάσει η μικτή Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Τυρνάβου στο Φεστιβάλ.
Η ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΟΜΟΥΣΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η Χορωδία της Λέσχης Φιλομούσων Λάρισας ιδρύθηκε, ως γυναικεία Χορωδία το 1985, από μία ομάδα κυριών με πολλή αγάπη για το χορωδιακό τραγούδι. Από το 2011 λειτουργεί και ως μικτή Χορωδία. Έχει παρουσιάσει πλουσιότατη δραστηριότητα με συμμετοχές σε χορωδιακές εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά έχει διοργανώσει και πολλές πετυχημένες συναυλίες στην πόλη μας. Το 1997 τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών των Αθηνών, το 2004 πήρε το β΄ βραβείο στις κατηγορίες φολκλόρ και γυναικείων Χορωδιών στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρπενησίου, ενώ το 2012 απέσπασε τα 2ο και 3ο βραβεία στις κατηγορίες θρησκευτικής μουσικής και τραγουδιών ελεύθερης επιλογής στο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ στο Γκάμπροβο της Βουλγαρίας. Κορυφαία στιγμή, στη μέχρι τώρα πορεία της Χορωδίας, υπήρξε η συμμετοχή της στην απόδοση του έργου «Καταχνιά», τον Οκτώβριο του 2016 στη Λάρισα, παρουσία του ίδιου του συνθέτη.
Τη Χορωδία, από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, διευθύνει η κ. Μάγδα Αλεξανδρή – Δημόκα, η οποία, για το 24ο Φεστιβάλ έχει ετοιμάσει έναν ύμνο τουDobriHristov και τέσσερα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι.
Η RODINA ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΡΑ ΖΑΓΟΡΑ
Η μικτή Χορωδία «Rodina» ιδρύθηκε το 1946 στη Stara Zagora, μία πόλη αδελφοποιημένη με τη Λάρισα. Καθ’όλη τη διάρκεια της ύπαρξής της διαθέτει ένα πλούσιο και απαιτητικό ρεπερτόριο σε ποικίλα μουσικά στυλ, διαφόρων εποχών, όπως μουσική της αναγέννησης, μπαρόκ, ρομαντική, κλασική και μοντέρνα. Ένα σημαντικό μέρος του ρεπερτορίου της περιλαμβάνει βουλγάρικη, χορωδιακή μουσική.
Έχει ηχογραφήσει συναυλίες για το Ραδιόφωνο της Stara Zagora, το Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο, το Ραδιόφωνο της Βουδαπέστης, τη Ραδιοφωνία της Βαρσοβίας, το Ραδιόφωνο της Κολωνίας, το Ραδιόφωνο του Λονδίνου και το BBC. Έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες σε διάφορες χώρες του Εξωτερικού από το 1968 μέχρι σήμερα. Η χορωδία έχει βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ, όπως και στο διεθνές φεστιβάλ τουDebrecen της Ουγγαρίας (1971), τουMedzizdroeτης Πολωνίας (1985) και στο “The Golden Diana” στη Βουλγαρία (1995). Επίσης, έχει αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισμούς, όπως στοLlangollen της Μεγάλης Βρετανίας (1975), στο Medzizdroe της Πολωνίας (1985), στο Middlesbrough της Μεγάλης Βρετανίας (1990), στη Βάρνα της Βουλγαρίας (1993) και στο Limburg, της Γερμανίας (1993).
Η χορωδία συμμετείχε σε σπουδαίες συνεργασίες με άλλες Χορωδίες, παρουσιάζοντας καντάτες, ορατόρια και άλλα έργα, όπως τα Ρέκβιεμ του Mozartκαι του Faure, και λειτουργία τουSchubert. Ηχορωδία«Rodina» συμμετέχει επίσης σε παραστάσεις της Κρατικής Όπερας.