Τα παραπάνω αναφέρει το ALJAZEERA για τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε στρατόπεδα στην Ελλάδα.
«Βρεγμένα ρούχα απλωμένα στον φράκτη που καλύπτει την περίμετρο του ερειπωμένου αεροδρομίου, που τώρα χρησιμοποιείται για να στεγάσει εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως Αφγανούς, ένα απόγευμα του Απριλίου.
»Ένα ζευγάρι νεαρά αγόρια παίζουν με μια μπάλα βόλεϊ σε ένα χώρο στάθμευσης γεμάτο σκουπίδια, παίζοντας ένα φαινομενικά ατελείωτο παιχνίδι χωρίς σκορ χωρίς δίχτυ.
»Οι περισσότεροι κάτοικοι του Ελληνικού ζουν σε σκηνές μέσα στο εσωτερικό του τερματικού σταθμού αφίξεων ή σε δύο ερημωμένα ολυμπιακά στάδια πίσω από το αεροδρόμιο το οποίο βρίσκεται έξω από την πόλη στα περίχωρα της ελληνικής πρωτεύουσας,
»Η Lucy Carrigan, περιφερειακός συντονιστής επικοινωνιών της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, λέει ότι η έλλειψη “ιδιοκτησίας” στη ζωή τους των προσφύγων και μεταναστών έχει συμβάλει στην αύξηση του θυμού και της απογοήτευσης στα στρατόπεδα.
»”Δεν έχει σημασία τι κάνατε πριν φύγετε από τον πόλεμο – ίσως να φτιάχνατε καπέλα, να ήσασταν γιατρός, δικηγόρος, γυναικολόγος ή καθηγητής κολλεγίων – στην Ελλάδα αισθάνεστε ότι το μόνο που είστε είναι ένας αριθμός”, είπε Al Jazeera.
»”Η διαδικασία είναι απάνθρωπη”, πρόσθεσε η Carrigan. “Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν στην Ευρώπη γεμάτοι ελπίδες, είχαν μεγάλες προσδοκίες, τώρα περιφέρονται ανήμποροι”.
»Το Υπουργείο Μετανάστευσης της Ελλάδας αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνθήκες σε στρατόπεδα και άλλα κρατικά καταλύματα για περισσότερους από 62.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε ολόκληρη τη χώρα.»