ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΡΑΨΑΝΗΣ

Εκδήλωση στη Μονή Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης, με στόχο την ανάδειξη του μνημείου και των τοιχογραφιών του, συνδιοργανώνουν το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης, ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης και η Τοπική Κοινότητα Ραψάνης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει λειτουργία και ξενάγηση στο χώρο από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Στ. Σδρούλια.

Η Μονή των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων στο νότιο τμήμα του χωριού, μέσα σε πυκνό δάσος βαλανιδιάς και κρανιάς, 1200 στρεμμάτων περίπου. Το σημερινό καθολικό κτίστηκε στα 1778 στη θέση παλαιότερου βυζαντινού και τοιχογραφήθηκε την ίδια περίοδο από ζωγράφους με άριστη θεολογική και καλλιτεχνική κατάρτιση, οι οποίοι ακολούθησαν την παράδοση αλλά παράλληλα υιοθέτησαν και νεωτερικά στοιχεία. Το αρχιτεκτόνημα καθώς και οι τοιχογραφίες του με το πλούσιο εικονογραφικό πρόγραμμα, σχεδόν άγνωστα στο ευρύτερο κοινό, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και γίνονται αδιάψευστοι μάρτυρες της οικονομικής ακμής της Ραψάνης τις τελευταίες δεκαετίες του 18 ου αι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ