ΕΡΓΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Στο πλαίσιο της δικτύωσης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα με τα μουσεία της πόλης, έργα των μαθητών του Small Museum of ART του σχολείου των φυλακών Λάρισας εκτίθενται στο μουσείο.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή συνεργασία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανάμεσα στην Πινακοθήκη και το σχολείο των φυλακών με τίτλο «Γέφυρες Τέχνης», που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 19 Μαΐου στις 20:30 στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Η τέχνη πέρα από διαχωριστικές γραμμές και κοινωνικούς αποκλεισμούς, γκρεμίζει τα «τείχη» δίνοντας τα μηνύματα της ελεύθερης  έκφρασης και  της δημιουργίας.

Άλλωστε το πρωί της Πέμπτης 18 Μαΐου έκθεση 28 σπουδαίων χαρακτικών της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα εγκαινιάστηκε στο Small Museum of ART του σχολείου της φυλακής. Μέσα από ειδική προβολή που πραγματοποιήθηκε, οι κρατούμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τέχνη και την ιστορία της νεοελληνικής χαρακτικής αλλά και να περιηγηθούν στα αναρτημένα έργα στο μικρό μουσείο.

Η Πινακοθήκη με τις «Γέφυρες Τέχνης», σε αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη και γύρω από αυτή, «αγκαλιάζει» την κοινότητα των φυλακισμένων και φιλοξενεί τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες. Με την έκθεση έργων των φυλακισμένων στην Πινακοθήκη δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με τα έργα των μαθητών και να γνωρίσουν το μορφωτικό έργο που παράγεται στο Σχολείο των φυλακών. Τα υλικά των έργων είναι δικής τους ευρηματικότητας. Πρόκειται για συνθέσεις και θέματα που εκφράζουν την δική τους ψυχοσύνθεση.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα των φυλακισμένων θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Συνόλου Πνευστών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Επίσης, θα γίνεται συγκέντρωση ειδών ατομικής καθαριότητας για τους άπορους φυλακισμένους (σαμπουάν, χαρτιά υγείας, σαπούνια, αφροί ξυρίσματος, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, υγρά μαντηλάκια, απορρυπαντικά σκόνη για το χέρι, τηλεκάρτες 4€ κ.ά.).

Επιμέλεια: Αντιγόνη Καψάλη.

Διάρκεια έκθεσης έως 1 Ιουνίου.

Είσοδος ελεύθερη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ