ΕΟΑΣΝΛ: ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Ανακοίνωση της διοίκησης της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας Αγιάς

Από την μαζική παρουσία των αγροτών του Δήμου Αγιάς χαρακτηρίστηκε η σύσκεψη που διοργάνωσαν η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι στην οποία έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα του παγετού και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι ο συνεπής αγώνας, οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, η συσπείρωση των αγροτών στους Συλλόγους και την Ομοσπονδία που εκφράζουν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα μπορεί να φέρνει θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα όσοι ακόμη παρακολουθούν ως θεατές και δεν πιστεύουν στην δύναμη του αγώνα αλλά υποτάσσονται στην μοιρολατρία και στην λογική «τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν αλλάζει».

Μετά την κινητοποίηση δεκάδων αγροτών στον ΕΛΓΑ κατακτήσαμε ως πρώτο βήμα να υπάρχει παράταση για την υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τον παγετό ως την Τρίτη 23 Μαΐου και όλες αυτές οι δηλώσεις να είναι εμπρόθεσμες και αποδεκτές από τον ΕΛΓΑ. Καλούμε τους αγρότες που δεν έκαναν ακόμη δήλωση ζημιάς να την υποβάλλουν ως την Τρίτη και όσοι ξεκινήσουν το αραίωμα των μήλων ή την συγκομιδή κερασιών να αφήνουν σε κάθε 20 δέντρα ένα δέντρο ως «μάρτυρα» για να γίνει η εκτίμηση της ζημιάς.

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς καλούν τους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα καθώς η υποβολή και αποδοχή από τον ΕΛΓΑ των δηλώσεων ζημιάς, δεν εξασφαλίζει και ότι οι αποζημιώσεις θα είναι ουσιαστικές στο σύνολο των καλλιεργειών ή του Δήμου. Για μας είναι αδιαπραγμάτευτο το αίτημα για έγκαιρες εκτιμήσεις και ουσιαστικές άμεσες αποζημιώσεις σε όλη την περιοχή και σε όλες τις πληγείσες καλλιέργειες από τον παγετό και αυτό θα το διασφαλίσουμε με τον οργανωμένο αγώνα μας και την δυναμική-μαζική συμμετοχή των αγροτών. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην μείνει στην μέση ο αγώνας μας αλλά να φέρει τα ουσιαστικά αποτελέσματα που δικαιούμαστε.

Και από την φετινή εμπειρία με το αλαλούμ που επικράτησε με τις δηλώσεις ζημιάς στην Αγιά αλλά και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων ζημιάς για καλλιέργειες από τον παγετό του Ιανουαρίου στο Νομό (πχ Ελιές, Αμπέλια κ.α) προβάλει επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ όπως ζητάει η Ενωτική Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι.

Παλεύουμε για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή από το σύνολο των φυσικών κινδύνων και νόσων τόσο στην παραγωγή όσο και στο κεφάλαιο. Με εξασφάλιση της ουσιαστικής λειτουργίας και στελέχωσης του ΕΛΓΑ αλλά και ουσιαστικών δίκαιων αποζημιώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό που και αυτά είναι δικά  μας χρήματα από την άμεση και έμμεση φορολογία δεκάδων δις ευρώ που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Καμιά επανάπαυση, συσπείρωση και δυνάμωμα των αγροτικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας, ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα δίκαια αιτήματα μας θα ικανοποιηθούν στο σύνολο τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ