«Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Ο ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΣ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: « Ο κινηματογραφικός Καζαντζάκης ο Ανατρεπτικός», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας με τη συνεργασία του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας

και του Europe direct Περιφέρειας Θεσσαλίας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και το Πολιτιστικό κέντρο εκπαιδευτικών φιλοξένησε τον πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης φίλων «Νίκος Καζαντζάκη» κ. Γ. Στασινάκη.

Ο κ. Στασινάκης στην εισήγησή του με μεγάλη σαφήνεια και πληρότητα ανέδειξε το στοχαστικό πρόσωπο του μεγάλου συγγραφέα στους χώρους της «ελευθερίας», περιβάλλοντος, και της σχέσης του έργου του και του ίδιου με τη θρησκεία. Επέμεινε μάλιστα στη διαφορά –κατά τον Καζαντζάκη – του όρου θρησκευόμενος και θρησκευτικός, θρησκείας και θρησκευτικότητας, καταλήγοντας ότι πουθενά δεν αποδεικνύεται ότι ο συγγραφέας ήταν «άθεος» με την στενή και κοντόφθαλμη έννοια του όρου.

Στη συνέχεια σε μια ιδιαίτερα φροντισμένη και αποκαλυπτική εισήγηση με παράλληλες προβολές ο κριτικός κινηματογράφου κ. Νίκος Αρτινός παρουσίασε την κινηματογραφική αποτύπωση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Η γενική αίσθηση ήταν ότι επρόκειτο για μια ποιοτική και με υψηλές απαιτήσεις εκδήλωση στην οποία οι διοργανωτές καθώς και το κοινό, ανταποκρίθηκαν.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ