Συνάντηση νέων, με γνωριμίες , γλέντι και χορό
Η λέξη Μιντζιά για πολλούς είναι άγνωστη. Ακούγεται παράξενη και όμως για κάποια χωριά και ιδιαίτερα για το Δίλοφο είναι ξεχωριστή.
Στα παλαιότερα χρόνια η μιντζιά αποτελούσε ένα είδος αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης, καθώς συγκεντρώνονταν κάποιο βράδυ στο σπίτι ενός νοικοκύρη όλα τα αγόρια και κορίτσια του χωριού για να τον βοηθήσουν στο ξεσπύρισα του καλαμποκιού.
Είχε όμως και έναν επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού είχαν την ευκαιρία αγόρια και κορίτσια να «ιδωθούν» να φλερτάρουν να τραγουδήσουν τραγούδια της παρέας και να περάσουν μια ευχάριστη βραδιά. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς έφτανε άμεσα σε όλους τους νέους η είδηση – πρόσκληση για συμμετοχή στη ΜΙΝΤΖΙΑ. Αποτελεί πάντως τοπικό λαογραφικό στοιχείο που χαρακτηρίζεται από την μοναδικότητα.
Φέτος, στις 27 Μαΐου, η ΜΙΝΤΖΙΑ θα επαναληφθεί, χωρίς καλαμπόκι, θα είναι μια άλλη ευχάριστη βραδιά με γνωριμίες νέων με συμμετοχή συμπατριωτών και φίλων και ατελείωτο γλέντι και χορό.
Η μιντζιά γίνεται στα πλαίσια της αλληλογνωριμίας των νέων του, της σύσφιξης των σχέσεων των καταγομένων από το Δίλοφο και της ανασύστασης της φιλίας τους με τους κατοίκους- φίλους των γειτονικών χωριών. Διοργανώνεται στην πλατεία του Διλόφου, το Σάββατο 27 Μαΐου, ώρα 8.30 μ.μ με ζωντανή μουσική, διάφορα εδέσματα, που θα ετοιμαστούν από γυναικες του χωριου και της Λαρισας, πλούσιους μεζέδες, άφθονο κρασί γλέντι και χορό, όλα δωρεάν, με στόχο να καθιερωθεί ως ετήσια εκδήλωση σαν όπλο στο χρόνο και στη λήθη.
Τη γιορτή θα πλαισιώσουν τα χορευτικά συγκροτήματα Νέων Καρυών και Σαρακατσαναίων Λάρισας και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής θα ακολουθήσει γλέντι με ελληνικούς και θρακιώτικους χορούς.
Απώτερος στόχος της εκδήλωσης – γιορτής είναι να συναντηθούν και να περάσουν μια αξέχαστη βραδιά, συμπατριώτες, νέοι και μεγαλύτεροι, αλλά και φίλοι και γείτονες, και να καθιερωθεί ως ετήσια γιορτή, που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Μαΐου , γιατί όπως είναι αποδεκτό «τα βιβλία και οι εκδηλώσεις αποτελούν όπλο στη μάχη με το χρόνο και τη λήθη».
Η γιορτή διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Κιλελέρ σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα Διλόφου.
Υπεύθυνος για την οργάνωση, επιμέλεια και συντονισμό της εκδήλωσης είναι ο καταγόμενος από το Δίλοφο Χρήστος Ζαβρακας, δάσκαλος-καθηγητής ΤΕΙ.