ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Επιμελείται ο Ιωάννης Τριανταφύλλου, χειρούργος οδοντίατρος*

Η μέθοδος bonding είναι μια απο τις σύγχρονες τεχνικές της αισθητικής οδοντιατρικής με την οποία μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα των δοντιών ώστε να πετύχουμε ένα συμμετρικό, όμορφο και λευκό χαμόγελο. Είναι μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος γιατί συνδυάζει ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και χαμηλό κόστος!

Το bonding είναι η ιδανική μέθοδος για ασθενείς που έχουν μικρό ή μέτριο ορθοδοντικό πρόβλημα και δε θέλουν να υποβληθούν σε ορθοδοντική θεραπεία.

Επίσης με το bonding υπάρχει η δυνατότητα, στους ασθενείς που το επιθυμούν και το ζητούν, να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικά λευκό και φωτεινό χαμόγελο, το λεγόμενο Hollywood smile.

Η μέθοδος απαιτεί ελάχιστο τρόχισμα των μπροστινών επιφανειών των δοντιών. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι νανοϋβριδική σύνθετη ρητίνη. Η μέθοδος συνίσταται στην τοποθέτηση μιας λεπτής όψης από ρητίνη στο πρόσθιο μέρος του δοντιού. Μετά την συγκόλληση (bonding) η ρητίνη διαμορφώνεται και στην συνέχεια φωτοπολυμερίζεται. Τέλος η επιφάνεια λειαίνεται και στιλβώνεται.

Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι να γίνεται εξαρχής από τον Αισθητικό Οδοντίατρο ο σωστός συνολικός σχεδιασμός, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τους κανόνες του smile design, όπως τη γραμμή του χαμόγελου και των ούλων και, βεβαίως, τη σύγκλειση των δοντιών της άνω και κάτω γνάθου, ώστε να αποφεύγονται φθορές και κατάγματα.

Eνδείξεις για το Βonding

Τα ελαφρώς στραβά δόντια.

Τα σκούρα δόντια ή δόντια με κηλίδες.

Τα κενά μεταξύ των δοντιών (διαστήματα).

Την κλίση των δοντιών, αν είναι αυτά στραβά.

Τα “κοντά” δόντια είτε από κατασκευή είτε λόγω φθοράς.

Η επιθυμία για αλλαγή σχήματος των δοντιών.

Πλεονεκτήματα

Σε καμία περίπτωση το bonding δεν βλάπτει τα δόντια. Είναι από τις πιο συντηρητικές αισθητικές μεθόδους. Ουσιαστικά “δεν τροχίζονται” τα δόντια.

Είναι μια μέθοδος εντελώς ανώδυνη για την οποία δεν απαιτείται αναισθησία και επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης του σχήματος και του μεγέθους των δοντιών ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Μειονεκτήματα

Στην περίπτωση που επιθυμούμε να γίνει λεύκανση και bonding μαζί θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η λεύκανση δεν “ασπρίζει” τις όψεις ρητίνης παρά μόνο τα φυσικά δόντια για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να γίνει η λεύκανση των δοντιών πριν από το bonding.

* Κύπρου 2 & Θερμοπυλών, Αμπελώνας, τηλ. 24920 31601, 6980 721747, mail:jodent.lar@gmail.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ