Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΜΑΙΟ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑΣ

Ως ένα πρόχειρο και αποσπασματικό νομοσχέδιο, που αγνοεί όλες τις σύγχρονες προκλήσεις για τη δημόσια εκπαίδευση και εστιάζει μόνον σε οτιδήποτε εκτιμάται από το επιτελείο της κυβέρνησης ότι μπορεί να αποφέρει πρόσκαιρο πολιτικό όφελος,

χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου “για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης”, μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

«Θα περίμενε κανείς την προσαρμογή του εκπαιδευτικού μας συστήματος στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση και η παγκοσμιοποίηση, μέσα από διαφάνεια, διάλογο με τους φορείς της εκπαίδευσης αλλά και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά» υποστήριξε ο κ. Κέλλας.

Στρέφοντας στη συνέχεια τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού, ανέφερε ότι  «τη μια μέρα από το Υπουργείο Παιδείας εξαγγέλλει την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και το ίδιο απόγευμα  ο Υπ. Παιδείας λέει πως δεν γνωρίζει πώς, πότε και αν θα εφαρμοσθεί.

Στην Κυβέρνηση, μου θυμίζετε τον Ντίνο Ηλιόπουλο που είχε πει “είμαι ο πιο ειλικρινής ψεύτης που θα μπορούσατε να’ χετε”», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΝΟΕΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Εν συνεχεία ο Λαρισαίος πολιτικός με ειδική αναφορά στο Ν. Λάρισας, “στηλίτευσε” την απόφαση του Υπουργού να αγνοήσει την πρόταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας για μεταθέσεις δασκάλων, λέγοντας:

«Να σας αναφέρω κύριε Υπουργέ ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαιρεσίας που αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Λάρισα. Ενώ η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας “έδωσε” 22 κενά δασκάλων, το Υπουργείο δεν πραγματοποίησε ούτε μία μετάθεση! Ξέρετε γιατί; Γιατί εσείς αποφασίσατε ότι τα κενά είναι μηδέν».

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Γιατί επιλέξατε να νομοθετήσετε μόνο για τους Διευθυντές σχολικών μονάδων; Δεν θα έπρεπε πρώτα να γίνουν κρίσεις για τους Σχολικούς Συμβούλους, μετά τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και ακολούθως για τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων;; Βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο.

Είναι δυνατόν να φέρνετε ένα νομοσχέδιο για να “μπαλώσετε” την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την απόφαση του ΣτΕ για τους Διευθυντές και να τοποθετείτε “απονομιμοποιημένους” Διευθυντές Εκπαίδευσης ως επικεφαλείς των συμβουλίων επιλογής, “βαφτίζοντάς” τους εκπαιδευτικούς με διοικητική εμπειρία;;

Γιατί δεν αναγνωρίζεται ως διδακτικό έργο η θητεία σε θέση Σχολικού Συμβούλου και γιατί δεν προσμετράται η διδακτική υπηρεσία στα ΤΕΙ αλλά μόνο στα ΑΕΙ;;

Γιατί η εκπαιδευτική άδεια για διδακτορικό δεν συνυπολογίζεται;

Γιατί ενώ καλώς επαναφέρετε την συνέντευξη, εμπλέκετε επώνυμα τον Σύλλογο διδασκόντων; Καθορίστε με ακρίβεια, τη διάρκεια και το περιεχόμενό της.

Δεν νομίζω να χρειάζεται να ρωτήσω, γιατί μοριοδοτείτε συνολικά τα επιστημονικά και διοικητικά προσόντα με 6,5 και την συνέντευξη με 8. Οι διευθυντές της αρεσκείας σας, πάνω απ’ όλα…

Είναι δυνατόν να δέχεστε Διευθυντές Σχολικών μονάδων χωρίς να έχουν πιστοποιητικό γνώσης πληροφορικής επιπέδου Α’;;

Απαλείφετε την προτεραιότητα και την ιεράρχηση των εκπαιδευτικών με προσόντα Ειδικής Αγωγής στις αποσπάσεις, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Φέρνετε “περίεργη” διάταξη με αναδρομική, μάλιστα, ισχύ για τις αποσπάσεις στην Ειδική Αγωγή, καθιστώντας στην ουσία “παράνομα” και άρα μη επιλέξιμα τα σεμινάρια που “στήθηκαν” γι’ αυτόν τον σκοπό.

 

Ο Λαρισαίος πολιτικός έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας:

«Η προχειρότητα και η αποσπασματικότητα αυτού του Νομοσχεδίου, αποτελούν την πεμπτουσία του ρουσφετιού.

Ο Αριστοτέλης είχε πει πως αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων, πρέπει να έχουν πεισθεί πως η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων.

Στη δική σας, αριστερή συνείδηση όμως, η δημόσια εκπαίδευση δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμη εργαλείο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και το αποδεικνύετε καθημερινά».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ