ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΣΙΤΗΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΘΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

 

Κάτω από το νερό χιλιάδες στρέμματα στους δήμους Φαρσάλων και Κιλελέρ

Τεράστιες είναι οι ζημιές που έχουν προκαλέσει σε όλα τα σιτηρά που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής αλλά και στα ψυχανθή και κυρίως στη φακή οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αφού χιλιάδες στρέμματα κριθαριού, βίκου και βρώμης κυριολεκτικά έχουν ισοπεδωθεί από τις δυνατές βροχές,

με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να εκφράζουν φόβους ότι δεν θα μπορέσουν να θερίσουν.

Την ίδια ώρα οι βροχές υποβαθμίζουν αισθητά την ποιότητα των οσπρίων και ειδικά της φακής που καλλιεργείται στην περιοχή των Φαρσάλων.

Σαν να μην έφταναν οι συνεχείς μπόρες των τελευταίων ημερών ήλθε χθες και η έντονη βροχόπτωση που συνοδεύτηκε σε κάποιες περιοχές και από χαλάζι.

Η βροχή προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες σε Χάλκη, Ζάππειο, Χαρά, Νίκαια και άλλα χωριά της ευρύτερης περιοχής αφού χιλιάδες στρέμματα βαμβάκι αλλά και ντομάτα πλημμύρισαν ή «χτυπήθηκαν» από το χαλάζι.

Οι καλλιεργητές με την υποχώρηση των νερών θα προχωρήσουν σε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, ενώ αναμένονται άμεσα και οι σχετικές εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.

Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι αυτή την περίοδο οι αγρότες καταθέτουν δηλώσεις ΟΣΔΕ βάσει των οποίων θα πληρώσουν και τον ΕΛΓΑ, ο οποίος όμως όπως ανέφερε σήμερα απελπισμένος αγρότης θα πληρώσει αν θα πληρώσει για τις ζημιές μετά από 12 – 18 μήνες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ