Συμμετείχαν στην εκδήλωση: «Σχολείο ανοικτό στην κοινωνία»
Την ώρα της πρωινής προσευχής επέλεξε το σχολείο, να απονείμει επαίνους του Δ/ντή Εκπ/σης στους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λάρισας που συμμετείχαν στην εκδήλωση: «Σχολείο ανοικτό στην Κοινωνία», ως μια μορφή ηθικής ικανοποίησης των παιδιών και ως ένα μέσο διάχυσης τέτοιων δραστηριοτήτων.
Την εκδήλωση είχαν συνδιοργανώσει η Β/θμιαΕκπ/ση, η Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών, τα Ε.Κ.Φ.Ε. Λάρισας και Ελασσόνας και ο Δήμος Λαρισαίων στις 7 και 8 Απριλίου στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα. Σε αυτή την εκδήλωση πήραν μέρος 25 σχολεία, 30 καθηγητές και 180 μαθητές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και παρακολούθησε πλήθος μαθητών και κόσμου.
Ειδικότερα από το σχολείο συμμετείχαν 12μαθητές της Γ τάξης με υπεύθυνους καθηγητές τους φυσικούς, κ. Νατσιούλα Κων/νο και κ. Ντάκου Κερασία.
Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι: Ανδιανόπουλος Αλέξανδρος (Γ1), Αργύρης Παναγιώτης (Γ1), Γιαννακός Παναγιώτης (Γ1), Καρυώτης Βαγγέλης (Γ4), Καφανέλης Απόστολος (Γ4),Μπότα Μαίρη (Γ5), Ντόμπρη Δήμητρα (Γ5), Παπαγιάννη Παρασκευή, Ταμβάκη Θεοδώρα (Γ6) και ΤριανταφύλλουΑγλαϊα (Γ6), Αραμπατζής Γιώργος (Γ1) και Γκουνέλας Δημήτρης (Γ1).
Τα πειράματα που έδειξαν τα παιδιά του 5ου Γυμνασίου Λάρισας αφορούσαν στο μάθημα της Χημείας και της Φυσικής. Δοσμένα με παιγνιώδη τίτλο και τρόπο προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού, που το ενίσχυαν τα παιδιά με το γνωσιακό τους υπόβαθρο, την ευρηματικότητά και την επικοινωνιακή τους ικανότητα. Τα πειράματά που έδειξαν ήταν τα:
«Κάνε το νερό …κρασί και το κρασί …νερό»: Tα παιδιά εξήγησαν στο κοινό τους πως η Φαινολοφθαλεΐνη, ένας άχρωμος δείκτης, αν προστεθεί σε βασικό διάλυμα, αποκτά χρώμα φούξια, ενώ, αν προστεθεί σε ουδέτερο και όξινο παραμένει άχρωμη.
«Άνθρακας κλέφτης… χρωστικών ουσιών και όχι μόνο»: Λόγω της πορώδους επιφάνειάς του έχει την ιδιότητα να συγκρατεί αέρια, ατμούς, και ουσίες με μεγάλη σχετική μοριακή μάζα. Έτσι μπορεί με διήθηση να αποχρωματίσει το μπλε οινόπνευμα προσροφώντας τη χρωστική ουσία του μπλε οινοπνεύματος.
«Παιχνίδι με ηλεκτροστατικές δυνάμεις»: Με τη βοήθεια ενός ηλεκτροσκοπίου, με ένα ηλεκτρικό εκκρεμές και με τη μέθοδο της ηλέκτρισης διαφόρων σωμάτων τα παιδιά έδειξαν πειράματα στατικού ηλεκτρισμού.
Τέτοιες προσπάθειες είναι αξιέπαινες, γιατί συμβάλλουν στη διάχυση πρακτικών που εφαρμόζουν οι Φυσικές επιστήμες για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής, ενημερώνουν το κοινό σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα, ανοίγουν τις πόρτες του σχολείου, μετατρέπουν τη γνώση σε γιορτή με καλεσμένες όλες τις ευφυΐες των παιδιών.