ΤΟ ΠΟ.Κ.Ε.Λ. ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗ Δ.Ο.Μ.Ε.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας προσέφερε παιδικά και λογοτεχνικά βιβλία στο Σύλλογο Ελλήνων Βουλγαρίας Δ.Ο.Μ.Ε. (Δημοκρατική Οργάνωση Μόρφωσης & Εκπολιτισμού) συνεχίζοντας τη δράση προσφοράς βιβλίων σε παιδιά που έχουν επιπλέον ανάγκες,

σε περιοχές της χώρας με ειδικά προβλήματα  ακόμη και σε σχολεία ή συλλόγους με ειδικό εκπαιδευτικό ενδιαφέρον. Αυτές τις ημέρες, η χορευτική ομάδα της ΔΟΜΕ, 20 ατόμων, επισκέφθηκε τα παράλια του νομού μας, προσκεκλημένη από το Σύλλογο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου και ξεναγήθηκε από το Δήμο Λαρισαίων στα Μουσεία, το Δημοτικό Ωδείο και το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.

Η ΔΟΜΕ, από τις αρχές του 1960, προώθησε την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δραστηριότητας των πολιτικών προσφύγων του ελληνικού εμφυλίου πολέμου σε όλη τη Βουλγαρία κι  ανέλαβε να επιλύσει όλα τα καθημερινά τους προβλήματα με τις αρχές, στη Σόφια και τις πόλεις Πλόβντιφ, Στάρα Ζαγορά, Δημήτροφογκραντ, Πέρνικ, Γκάμπροβο, Βάρνα, κ.α.

Το σημαντικότερο κομμάτι δραστηριότητας της ΔΟΜΕ ήταν η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας στα σχολεία της 1ης και 2ης  γενιάς των απογόνων της ελληνικής κοινότητας της Βουλγαρίας και η ελληνική εκπαίδευσή τους, με τους «Ομίλους Ελληνικής Γλώσσας», τη διοργάνωση εορτασμών των εθνικών επετείων της Ελλάδας, αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων, την έκδοση εντύπων, τη διοργάνωση θερινών κατασκηνώσεων για τους μαθητές της, αθλητικών γεγονότων, καλλιτεχνικών φεστιβάλ στη Σόφια, γεμάτα χορό, τραγούδι, θέατρο κι απαγγελίες, ενώ στη διάρκεια λειτουργίας της ΔΟΜΕ έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 3000 άτομα κι έχουν λειτουργήσει 12 χορωδιακά συγκροτήματα, 7 φωνητικοί όμιλοι, 14 παιδικές χορωδίες, 7 παιδικές μαντολινάτες, 9 ορχήστρες, 13 χορευτικά συγκροτήματα και 5 θεατρικοί όμιλοι, ενώ από το 1995 έχει και το δικό της σχολείο. Συνεχίζει έως και σήμερα την προσπάθεια, να κρατήσει ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα και να διατηρήσει την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων, που ζουν στη Βουλγαρία.

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ